“NE OPUŠTAJTE SE KAO POSLE 5. OKTOBRA”: Održan još jedan PROTEST u Beogradu, učesnicima se obratio Marko Vidojković

Protest "Jedan od pet miliona" u Beogradu održan je večeras nešto posle 18 sati, a okupljenima se obratio pisac Marko Vidojković koji je rekao da gradjani Srbije danas žive u košmaru u kome su "taoci Aleksandra Vučića".

BETA

Vidojković je sa improvizovane bine postavljene na kamionu ispred Filozofskog fakulteta pozvao okupljene da se, kako je rekao, “ne opuštaju kao posle 5. oktobra”. 

“Tek kad on padne, mi počinjemo. Naučili smo da ako neko s… izbije, moramo da izadjemo na ulicu. Ako treba da živim košmar, super je što ga živim sa vama, mojom braćom i sestrama, slobodnim gradjanima Srbije”, kazao je Vidojković.

Navodeći da je završio Pravni fakultet u Beogradu, Vidojković je ocenio da je ta visokoškolska ustanova “leglo neverovatnih ološa i što je paradoksalno, kriminala”.

“Pravnička sam gnjida ali imam puno pravo da analiziram Pravni fakultet i šta je on sve izrodio. Beogradski Pravni fakultet ima mnogo antiheroja i kretena, ali i najboljeg studenta u svojoj istoriji. To je materijalni dokaz kakav šljam i monstrume taj fakultet izbacuje. Najbolji student šeta po Srbiji i priča kako je sve fenomenalno, krenuo je da pokuša benzinom da ugasi Srbiju koja se upalila”, rekao je Vidojković.

On je kazao da postoje i časni pravnici i advokati koji su podržali proteste u Srbiji i pozvao ih da “kada prodje Vučićeva hipnoza” popišu krivična dela “koje je ova bagra učinila, da svaki dinar bude vraćen a da se niko od njih više ne bavi politikom”.

“Nisam fan vešala već zatvora i društveno korisnog rada za sve koji su kršili zakon”, rekao je Vidojković.

On je ocenio da je “fenomenalno” što su kako je rekao, različite političke opcije zajedno u borbi protiv režima Aleksandra Vučića.

“Nisu svi iz opozicije sjajni ali mislim da su dovoljno talentovani i pametni da ovaj put neće zeznuti, a ako zeznu, ulica je opet naša”, rekao je Vidojković.

Okupljenima se obratila i jedna od organizatora protesta Jelena Anasonović koja im je prenela pozdrave majke čiji je sin uhapšen “samo zato što je nosio plastičnu maketu vešala na protestima”.

“Za njih je sloboda što je Babićev vozač na slobodi, što su fantomi iz Savamale na slobodi, što su ljudi koji su razbili glavu Borku Stefanoviću na slobodi, kao i nalogodavci i počinioci ubistva Olivera Ivanovića. To nije sloboda Vučiću, zato smo deseti put na ulicama Beograda ali i ostalih hrabrih gradova Srbije”, kazala je Anasonović.

Okupljeni su posle obraćanja Vidojkovića, krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Na čelu kolone je bio veliki transparent “Jedan od pet miliona” a na začelju poslanik Dveri Srdjan Nogo je nosio plastična improvizovana vešala.

On je agenciji Beta rekao da je poneo vešala “u znak podrške uhapšenom mladiću i kao izazov vlastima”. Kolonu je pratio i policijski automobil.

Okupljeni su nosili i transparente na kojima se pisalo “Hoćemo samo pravdu, je li to mnogo”, “Dižemo glas za profesije spas”, “Aleksandar Vučić je najhrabriji na svetu jer se ničega ne stidi” a jedan gradjanin je nosio stub na kome je improvizovana visibaba koja je po njegovim rečima, simbolično najavljuje dolazak proleća u Srbiju.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra prošle godine zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu.

Zahtevi su se iz subote u subotu dopunjavali, pa je od RTS-a zatraženo da protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu ali je traženo i da se pronadju počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Gradjanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.

Potom je zatražena ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića i generalnog direktora RTS-a Dragana Bujoševića i urednika Informativnog programa Nebojše Lj. Stefanovića.

Upućen je poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan gradjanima šta će učiniti da promene sistem u Srbiji i u kojoj će gradjani birati servis gradjana a ne vlast.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju se i u drugim većim gradovima u Srbiji, medju kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.