NE PLAŠE SE TERORISTA, A NI RATA: Začudićete se kada saznate čega se Rusi NAJVIŠE PRIBOJAVAJU!

Rusija
Pixabay.com

Neočekivani ishod istraživanja o strahovima žitelji najveće slovenske zemlje. Često pominjana korupcija tek na četvrtom mestu među problemima, pišu "Novosti".

 

Značajna većina građana Rusije daleko više se plaši pada standarda nego terorizma i mogućnosti izbijanja rata, a o zapadnim sankcijama, iako se o njima u sredstvima informisanja govori često, skoro da i ne razmišljaju jer ih se boji tek svaki deseti građanin Rusije.

Od rasta cena strahuje čak 61 posto građana, i iznenađujuće za mnoge, to je neprijatnost koje se pribojava najveći broj Rusa.

Najnovije istraživanje moskovskog “Levada centra” pokazalo je da je strah od poskupljenja u radnjama i na pijacama najveći problem građana Rusije u poslednje dve decenije, ali je on ipak danas manji nego što je recimo bio u julu 1999. godine jer se tada čak 86 posto anketiranih plašilo više od svega da će zateći nove i više cene.

Na drugom mestu strahova građana Rusije je osiromašenje. Taj problem muči 45 posto ljudi, dok 33 posto se plaši od toga da ostanu bez posla. Tek na četvrto mesto građani stavljaju korupciju.

Sociolog iz “Levada centra” Karina Pipija objašnjava da je logično što su na prvim mestima strahova rast cena, nezaposlenost i osiromašenje jer se građani svakodnevno susreću sa time. U priče političara i dokazivanje kako je “situacija pod kontrolom” građani malo veruju jer je njima osnovni pokazetelj kolike su cene u prodavnicama i koliko imaju para u novčaniku.

Dobar procenat Rusa (26 posto) misli da je glavna nevolja u zemlji nedostupnost kvalitetnih medicinskih usluga, dok četvrtinu njih muči problem stalnog raslojavanja na ekstremno bogate i siromašne.

Od opasnosti izbijanja rata i širenja sukoba u Donbasu sada se plaši 14 posto anketiranih, dok je 2015. bilo 22 posto. Od terorističkih akcija sada se boji 12 posto, a pre dve godine pet posto. loading...