NE POKUŠAVAJTE SAMI: Beogradu preti NAJEZDA STRŠLJENOVA, uklanjanje gnezda samo uz stručnu pomoć!

stršljen
Pixabay.com

Visoke temperature u srpskoj prestonici stvorile su preduslove za razmnožavanje osa i stršljenova. Primetan je njihov povećan broj na obodima Beograda, a građanima se savetuje da ih ne uklanjaju sami.

 

Zavod za biocide i medicinsku ekologiju dobija veliki broj poziva građana sa periferije Beograda zbog najezde ovih insekata, tražeći njihovo uklanjanje, pišu Novosti.

U Zavodu objašnjavaju da su ove godine imali više poziva u odnosu na prošlu, jer su suša i visoke temperature prouzrokovale nastanjivanje osa i stršljenova u potrazi za hranom i vodom.

Svake godine prijavljuju se novi slučajevi smrti prouzrokovani njihovim ubodom, pa se građanima savetuje da pozovu nadležne službe, umesto da ih sami uklanjaju.

Građani ne bi smeli nikako da ubijaju stršljenjove i zato što su zaštićena vrsta, a kazne za kršenje tog propisa su od 500.000 dinara do dva miliona.

Beogradsko udruženje pčelara besplatno uklanja gnezda osa i stršljenova, a oni koji ne mogu da čekaju red kod pčelara dobrovoljaca mogu da angažuju i privatnike. Cena uklanjanja rojeva kreće se od 1.800 do 9.000 dinara, pišu Novosti.