“NE POSTOJI OPERACIJA PARIZ”: Jeremić pozvao Vučića da sačini platformu za pregovore sa Prištinom

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da međunarodni sastanak o Kosovu i Metohiji u Parizu neće biti bitno drugačiji od prethodnog u Berlinu, jer još uvek nema dovoljne zainteresovanosti ključnih međunarodnih aktera niti bar delimičnog poklapanja njihovih interesa, neophodnih da bi na konferenciji bio postignut neki supstancijalni proboj.

– Srpski režim pominje nekakvu “operaciju Pariz”, koja u stvarnosti ne postoji. To je samo nastavak šarlatanskog odnosa predsednika Srbije i SNS-a Aleksandra Vučića i njegovih dvorskih mediokriteta prema najvažnijem državnom i nacionalnom pitanju koje, kao i sve ostalo, pokušavaju da iskoriste u propagandne svrhe – naveo je Jeremić u pisanoj izjavi.

Jeremić je pozvao Vučića da se “konačno uozbilji” i sačini platformu za pregovore sa Prištinom koja bi bila zasnovana na Ustavu Srbije i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, umesto što svakodnevno izveštava javnost o svom trenutnom raspoloženju – da li je ljut, razočaran, uplašen…, navodi se u saopštenju.

– Albanska strana je usvojila prilično tvrdu i maksimalističku platformu, jer se tako počinju pregovori. Naša strana to nije uradila, mi nemamo jasnu platformu niti jasne smernice upućene onima koji bi u ime Srbije trebalo da pregovaraju sa kosovskim Albancima. Moralo bi da se počne od platforme Beograda za pregovore – rekao je Jeremić.

On je naveo da bi pre pregovora o međunarodno-pravnom statusu Kosova i Metohije trebalo postići sporazum kako bi u pokrajini moglo da se živi normalno, bez opterećenja onim što se dogodilo u prošlosti.

– Potrebni su nam sporazumi o tome šta je čija imovina, privatna i državna, neophodno nam je da osiguramo elementarnu bezbednost za sve žitelje tog dela Srbije, a pogotovo za Srbe, koji su ugroženi. Potreban je i dogovor o ekonomiji, kako će funkcionisati slobodna trgovina… I mnogo drugih pitanja koja omogućavaju normalan život ljudi. U centru napora kroz dijalog trebalo bi da budu ta pitanja – dodao je Jeremić, saopštila je Narodna stranka.