NE PRAŠTAJU PRIJATELJSTVO SA SRBIJOM: Nobelova nagrada Handkeu izazvala histeriju u Hrvatskoj

Hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izrazilo je čuđenje i nezadovoljstvo dodelom Nobelove nagrade za književnost austrijskom književniku Peteru Handkeu.

Beta/AP

– Ne ulazeći u pitanje Handkeovog književnog opusa i kvaliteta njegovog literarnog izražaja, Ministarstvo izražava zabrinutost zbog dodele Nobelove nagrade osobi politički angažovanoj u davanju podrške velikosrpskoj politici Slobodana Miloševića’90-ih godina prošlog veka – navodi se u saopštenju ministarstva.

Dodaje se da je “ta politika dovela do ratova na području bivše Jugoslavije, teških zločina na Kosovu i agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, u kojoj su izgubljeni mnogi životi, proterano brojno stanovništvo i uvedena dugotrajna nestabilnost u ovom delu Evrope”.

– Evropsku i svetsku javnost zaprepastila je i činjenica da je Peter Handke održao oproštajni govor na Miloševićevoj sahrani – podseća se u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo navodi da su “američki, britanski i medjunarodni PEN, kao i brojni ugledni filozofi i pisci širom sveta ocenili neprihvatljivom ovu odluku Švedske kraljevske akademije, jer je, dodaje se, reč o piscu koji je negirao istorijske istine i podžavao zagovaratelje genocidne politike”.

U saopštenju se ocenjuje da je dodelom Nobelove nagrade Handkeu “narušen ugled i doveden u pitanje kredibilitet same nagrade”.