“NE SADITE GA”: Na adrese širom sveta stiglo MISTERIOZNO SEME iz Kine (FOTO)

Problem je ove nedelje postao globalan

Pixabay.com

Misteriozno seme zapakovano u pakete s tekstom na kineskom, počelo je poštom da stiže na adrese građana širom sveta. Primaoci pošiljke to seme nisu naručili niti kupili, a vlasti upozoravaju da se nepoznato seme “nikako ne sadi”.

Slučaj misterioznog semena prvi je prijavio SAD jer su građani svih 50 saveznih država u svojim poštanskim sandučićima dobili sumnjivu pošiljku iz Kine, piše CBS News.

Svako ko primi pošiljke trebalo bi da zadrži sjme u ambalaži i odmah da kontaktira nadležne službe, stoji u izjavi američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA).

Ali problem je ove nedelje postao globalan. Britanske i kanadske vladine agencije istražuju dojave da ljudi u tim zemljama primaju nepoznate pošiljke semena.

Paketi su stigli i do Australije. USDA prikuplja i istražuje izveštaje stotina stanovnika koji su dobili seme koje nisu naručili. Početkom nedelje Ministarstvo je saopštilo da testiraju primljene pakete na sve što može biti ‘zabrinjavajuće’ za američku poljoprivredu.

Državna agencija za zdravlje životinja i biljaka pri USDA-i je takođe savetovala ljudima da ne sade seme.

Slično je postupila i Kanadska agencija za inspekciju hrane te je u utorak objavila saopštenje u kojem nije navela detalje, ali je rekla da su okolnosti slične onima u SAD-u. Agencija je upozorila Kanađane da ne bi trebali saditi seme jer bi se moglo raditi o ‘invazivnim’ biljkama koje mogu nositi biljne štetočine i postati štetne ako se uvezu u Kanadu.

Krastavci, kupus ili ruzmarin?

Vlada SAD-a rekla je da istražuje pakete semena označene kao ‘lisne uši’ koje su poslednjih mesec dana poslate stanovnicima zemlje. U SAD-u se na noge digao i FBI koji istražuje poreklo i vrstu čudnovatih ‘paketića’.

Seme istražuje i odeljenje Ministarstva unutrašnje sigurnosti odgovoran za carine i zaštitu granica. Prema državnim poljoprivrednim službenicima, neželjeni paketi semena su počeli stizati u SAD još početkom juna.