NE TREBA PUNO DA SE ZAVOLI SRPSKA PRESTONICA: Kako se Amerikanac zaljubio u Beograd za 36 sati

Beograd
Wikipedia.org

"Njujork tajms" u tekstu "36 sati u Beogradu" daje detaljan vodič za one koji ne žele da propuste ni trenutak uživanja u Beogradu.

 

Set Šervud, autor teksta, proveo je u Beogradu 36 sati, petak, subotu i nedelju, i evo kakav je utisak na njega ostavio “novi Berlin”. Donosimo vam njegov “beogradski dnevnik”.

Petak: Turu je započeo na Kalemegdanu, na “mestu rođenja Beograda”. Kratka retrospektva prošlosti srpskog naroda: Kalemegdanska tvrđava, Sahat-kula, Vojni muzej… I najupečatljivije – pogled na Dunav sa Tvrđave. Dalje nastavlja o utiscima iz Knez Mihailove za koju kaže da je mesto na kojem možete da “kupite sve što vam padne na um”, od knjiga i suvenira, do garderobe i obuće, a sve to uz “dekor” arhitekture 19. i 20. veka.

Usledio je ručak u Beton Hali. “Majstorski se kombinuju stari nacionalni recepti sa novim tehnikama u pripremanju hrane. Baka bi bila ponosna.”

Nastavak provoda, logično, u Savamali. Šervud piše da duh ovog dela grada živim čine umetničke galerije, savremena berbernica, ali i boemski barovi. “Izveštaj” za petak završava se ovde, tako da možemo samo da pretpostavimo koliko je dobar provod bio.

Subota je započela ispijanjem kafe. Šervud piše da je za Beograđane kafa “pogonsko gorivo”, dodajući da su “benzinske stanice” nikle širom Dorćola. (Pa, nije mu dugo trebalo da shvati gde je najbolji provod.)

A onda – ručak u čuvenoj Čuburi, koja je izgleda ostavila toliki utisak da je napisao i kako se pravilno izgovara: “CHOO-boor-a”. Restoran starog tipa, mesto na koje porodice i parovi dolaze da uživaju u obilnom obroku i lokalnom pivu.

Iz Čubure – pravo u Belgrade Design District, gde su ga oduševili radovi domaćih dizajnera: “od garderobe u duhu ‘Blejd Ranera’ do one inspirisane tradicionalnim motivima”.

Muzej istorije Jugoslavije (priznajte sad, koliko ste puta bili tamo?) i obilazak Kuće cveća.

Večera, a zatim – težak izbor: provod u dva paralelna sveta – Skadarlija koja odiše tradicijom ili pulsirajuća Cetinjska, moderni epicentar noćnog života.

Poslednji dan u Beogradu, nedelju, proveo je šetajući Zemunom. Oproštajni pogled sa Gardoša, preko reke, ka Kalemegdanu, na kojem je i započeo svoju beogradsku rutu, tako da “zatvori krug”.loading...