NE VIDI SEBE MEĐU DOBITNICIMA: Posle Šutanovca i Janković vratio nagradu “Najevropljanin”

Saša Janković
printscreen/youtube

Predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković izjavio je danas da se odriče nagrade Najevropljanin koju je dobio 2010. godine kao zaštitnik građana jer sebe ne vidi "u istoj vrednosti i poitičkoj grupi sa mnogim ljudima koji su to priznanje u međuvremenu dobili".

 

– Kao zaštitnik građana dobio sam priznanje ‘Najevropljanin’ za izgradnju institucije zaštitnika gradjana. U medjuvremenu mnogi drugi su dobili to priznanje. Ja sam iskreno privržen evropskim vrednostima, a Pokret slobodnih gradjana je organizacija koja Srbiju vidi kao deo evropskog političkog i kulturnog prostora – kazao je Janković na današnjoj konferenciji za novinare.

“NE ŽELIM DA JE DELIM SA ONIMA KOJI UNIŠTAVAJU BEOGRAD”: Šutanovac vratio nagradu “Najevropljanin”

Janković je rekao i da nema nameru da bilo koga uvredi i da ne želi da menja kriterijume onih koji tu nagradu daju.

– Bez namere da ikoga uvredim i bez moći i želje da menjam kriterijume oni koji tu nagradu daju, ja se tog priznanja odričem – naveo je Janković.

U Skupštini grada Beograda juče su uručena priznanja “Najevropljanin”, koja tradicionalno dodeljuje Prva evropska kuća.

Nagrade Najevropljanin za 2016. i 2017. dobili su, između ostalih, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i glavni urbanista Beograda Milutin Folić. Za oblast lokalne samouprave za “Najevropljanina” proglašen je predsednik Skupštine opštine Jagodina Dragan Marković Palma.

Nagrada je dodeljena 18. put. Prva evropska kuća nastala je 2000. godine pod okriljem Evropskog pokreta, kada su zajedno ustanovili nagradu, a 2008. zbog neslaganja oko jasnih pravila i procedura članova žirija i donošenja odluka o nominaciji i dodeljivanju nagrada, Evropski pokret se povukao iz toga.