NE ZABORAVLJAMO! Ovo je GRAD NA KOJI SU PALE PRVE BOMBE 24. marta 1999. godine

Sombor je među prvim gradovima u SR Jugoslaviji koji je bombardovan. U tom gradu danas će biti održana državna ceremonija obeležavanja godišnjice početka bombardovanja. I danas, 24 godine kasnije, Somborci se sa strahom sećaju proleća 1999. godine.

Printscreen

Pet minuta pre službeno određenog vremena početka napada NATO saveza na SR Jugoslaviju, 24. marta u 19:55, krstareća raketa pogodila je somborski vojni aerodrom.

Iste večeri napad je ponovljen i tada je stradao zastavnik Radovan Medić, prva žrtva bombardovanja u Somboru. Tih 78 dana avioni su svakodnevno preletali grad.

“Bojao sam se. Imao sam osećaj, utisak da će na kuću. Takav mi je strah bio“, kaže jedan Somborac.

“U nekom najgorem sećanju su sirene ostale i ta zavijanja i neka bežanja u podrum u nekim najgorim momentima“, dodaje njegov sugrađanin.

Sombor i okolina bombardovani su u 29 navrata, uglavnom noću. Sombor je, posle Novog Sada, najčešće bombardovan grad u Vojvodini. Osim velike materijalne štete, bilo je i ljudskih žrtava.

“Objekti ‘Naftagasa’, ogromni rezervoari koji su postojali na obodu grada, ali su gađani i industrijski objekti koji nikakve veze sa vojskom nisu imali. Fabrika ‘Boreli’. Ne znam kako je proizvodnja dečijih i cipela za odrasle da ugrožava NATO savez. I ne samo to, ‘Fabrika akumulatora’, ‘Carinarnica’, ‘Severtrans’“, navodi Milan Stepanović, somborski hroničar.

U jednom od poslednjih napada gađana je fabrika pijaće vode. Srećom, delovanjem PVO, meta je promašena i oštećena je samo stara crpna stanica.