“NE ŽELIM DA JE DELIM SA ONIMA KOJI UNIŠTAVAJU BEOGRAD”: Šutanovac vratio nagradu “Najevropljanin”

Šutanovac
print screen/youtube.com/ Demokratska stranka

Predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac vratio je nagradu "Najevropljanin" koju je dobio u 2010. godini za uspešno sprovedenu reformu Vojske Srbije, saopštila je danas DS.

 

Kako se dodaje, Šutanovac je naveo da ne želi da učestvuje u “manipulisanju evropskim vrednostima” u trenutku kada EU ima najnižu podršku gradjana od 2000. godine.

– Nikada nisam želeo da se takmičim sa bilo kim u tome ko je ‘najevropljanin’, ali sam sa velikim zadovoljstvom primio ovu nagradu 2011. godine kao neko ko je istinski posvećen evropeizaciji Srbije, ali pre svega u ime tima koji je sproveo reformu Vojske Srbije, kao najvećeg i najkompleksnijeg sistema u zemlji – rekao je Šutanovac, koji je u to vreme bio ministar odbrane.

On je dodao da je, zahvaljujući reformi Vojske Srbije, Ministarstvo odbrane bilo motor evropskih integracija zemlje, a učešće Vojske u prvoj mirovnoj operaciji EU pokazatelj je da je naša odbrana sastavni deo evropskog bezbednosnog sistema.

– Brojni drugi dobitnici koji su ovo priznanje zaista zaslužili, kao ni građani Srbije, ne zaslužuju da se manipuliše evropskim vrednostima, a sve zarad pranja nečije biografije ili jačanja bilo čijeg proevropskog legitimiteta i to u trenutku kada EU ima najnižu podršku građana od 2000. godine. Prvenstveno iz tog razloga ovu nagradu moram da vratim organizatorima – rekao je predsednik DS.

Šutanovac je dodao mu je lično ta nagrada “kost u grlu” već duže vreme zbog različitih dobitnika sa kojima se politički i ideološki ne slaže, za koje veruje da su neiskreni evropejci, pa čak i iskreni antievropejci, ali da je smatrao da zbog svojih saradnika u Ministarstvu odbrane nema pravo da nagradu vrati.

– Međutim, danas moje lično uverenje, ali i ljudi sa kojima sam radio na reformi Vojske, više ne dozvoljava da delimo nagradu sa ljudima koji uništavaju evropski Beograd, od njega prave kafanu i tržni centar, kao i sa onima koji povladjuju nacionalizmu i koji ne priznaju ljudska prava kao vrhunsku evropsku, ali i civilizacijsku i ljudsku vrednost – rekao je Šutanovac.

On je kazao da za njega “najevropljanin” ostaje svaki građanin Srbije koji je posvećen slobodi, demokratiji, ljudskim pravima i vladavini prava.