“Ne znam šta ću da radim!” Poznati gitarista mora u ZATVOR zbog sviranja na ulici?

Zoran Ilić Tambura, čuveni beogradski ulični svirač, koji je do pre dve godine bio integralni deo atmosfere u Knez Mihailovoj, dobio je danas poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne - zato što je svirao na ulici.

Pixabay.com

Ovaj gitarista, koji se već decenijama profesionalno bavi muzikom, kaže da je nalog da se javi u zatvorsku jedinicu dobio zbog toga što nije platio kaznu od 10.000 dinara.

U pitanju je samo jedna od 24 istovetnih kazni, koje su mu dosuđene nakon više od 140 prekršajnih prijava zbog sviranja u Knez Mihailovoj ulici.

Juče sam dobio nalog da se u roku od osam dana javim na izdržavanje kazne u dužini od deset dana, zato što nisam platio kaznu od 10.000 dinara”, kaže Tambura i objašnjava da mu se ovo dešava po drugi put.

Nalog za izdržavanje zatvorske kazne sam prvi put dobio u oktobru prošle godine. Tad su drugari za mene skupili 10.000 dinara pa nisam morao u zatvor. Sad ne znam šta ću da radim”, kaže ovaj muzičar koji je svojevremeno sarađivao sa Borom Čorbom, Teškom industrijom, Milićem Vukašinovićem, Aleksandrom Perović iz Moby Diock-a, Aleksandrom Koraćem i Indexima.

Kako je Tambura ranije objasnio za Nova.rs, on je u pešačkoj zoni u centru Beograda svirao od 2010. godine, da bi 2012. bile uvedene dozvole za svirače.

Počevši od 2015. godine komisija za izdavanje dozvola za ulične nastupe Beograda počela je, kako je ispričao, bez razloga da ga odbija, a komunalna policija da mu piše krivične prijave.

Preko sto prijava mi je napisao jedan isti komunalni policajac. On sedi u kafiću i napiše mi prijavu koju mi uopšte ne preda, već odnese u sud i sud mi da 10 dana zatvora jer nisam predao nalog na sudsko odlučivanje. Kako da predam kad nisam ni dobio tu prijavu?!”, ispričao je muzičar.

Kazne su mu stizale i u toku 2019. godine, kada nije ni bio raspisan konkurs za ulične svirače, zbog čega je odlučio da se prebaci na novu lokaciju.

Tambura tako od 1. januara 2020. svira u Požeškoj ulici, na Banovom Brdu, a neke od 140 prekršajnih prijava, stigle su na njegovo ime, čak i nakon toga.