NEĆE BITI BEZUSLOVNOG PRIZNANJA: Vučić prepušta građanima odluku o statusu Kosova

Predsednik Srbije je na sednici Nacionalnog konventa o EU u Skupštini Srbije rekao da će platforma Beograda za pregovore o Kosovu biti poznata kada, kako je rekao, "budemo blizu bilo čega" i dodao da "nema smisla" da ranijim objavljivanjem platforme Beograd "razotkriva svoju poziciju". 

Beta

– Koju god platformu da napravite, znate da nikakav dogovor nećete postići. Pokažite šta je to što treba da izglasamo u Skupštini Srbije, a da nije samo priznanje nezavisnosti ili ‘nemoj nikada da priznaš’, a tako neće biti ni jedno ni drugo, takvog dogovora neće biti, sve ostalo će morati da prođe nadležne institucije – kazao je predsednik Srbije.

Vučić je kazao i da bilo kakav dogovor mora biti odobren u parlamentu, a u slučaju da dođe do ozbiljnih promena državno-pravnog statusa, mora dobiti i podršku većine građana na referendumu.

– Kod nas će rezultati referenduma da budu važeći i obavezujući za razliku od nekih zemalja EU i van nje pa nek sami građani kažu da li žele kompromis ili ne – rekao je predsednik Srbije i dodao da kompromis oko Kosova u ovom trenutku “ne izgleda realno”.