Nećete prepoznati Beograd: Ovi projekti su u planu za naredni period

beograd
pixabay

Beograd će prema najavama gradonačelnika, uskoro postati veliko gradilište.

 

– Naredne nedelje počeće potpuna rekonstrukcija fasada u Karađorđevoj ulici, u okviru velikog projekta koji smo započeli, a do kraja ove godine skele će biti na 33 fasade u centru grada – najavio je gradonačenik Beograda Siniša Mali, gostujući na RTV Studio B.

Prema njegovim rečima, JKP „Gradsko stambeno” priprema veliki projekat za narednu godinu, a to je sređivanje fasada u onim ulicama koje su najprometnije i koje treba da budu slika i prilika našeg grada.

– Mislim na potez od Trga republike do Slavije, od Trga republike do Pravnog fakulteta, na Nemanjinu i Ulicu kneza Miloša. Reč je o stotinama fasada koje će posle obnove biti i dekorativno osvetljene. To je ono što turisti govore kada posećuju naš grad i mi ćemo srediti fasade koje su decenijama bile zapostavljene – rekao je Mali i dodao da će ubuduće svaka nova zgrada koja se bude gradila morati da ima dekorativno osvetljenje, po uzoru na velike evropske metropole.

Govoreći o projektima koji se raealizuju, gradonačelnik je podsetio da su u aprilu započeti projekti u Beogradu, čija je vrednost oko 450 miliona evra. Kako je rekao, krenula je izgradnja hotela „Hilton”, Ikea se radi po planu, a radovi na ” Beogradu na vodi” se odvijaju i ispred planiranog roka i to je najveće gradilište u Evropi.

– Na proleće naredne godine gotovo svi objekti, tržni centar i još dva nova objekta, kao i kula biće iznad zemlje i građani će moći da vide kako napreduju. Završili smo sve dozvole za pokretanje velelepnog objekta na mestu bivšeg Saveznog MUP-a i kreće se sa njegovom izgradnjom. Sve su to projekti koji menjaju lice našeg grada i koji su do sada bili u fiokama – istakao je Mali i dodao da u Beogradu nikada nije bilo više kranova, što je i obećano na početku mandata.

Mali je izrazio nadu da će polovinom naredne godine krenuti rekonstrukcija „Sava centra”, kako bi on bio otvoren do kraja 2018. godine. Što se tiče GSP „Beograd”, drugog gradskog preduzeća koje je loše poslovalo, radi se polako na popravljanju stanja, ali je od najveće važnosti da građani plaćaju karte.

– Nedavno je grad dobio deset novih autobusa, a početkom novembra stići će još deset i još toliko početkom naredne godine. Za sledeću godinu planiramo 30 novih zglobnih autobusa. To su veliike investicije, ali ništa nećemo postići ukoliko građani ne plaćaju kartu. Planiramo da 40 starih čeških tramvaja potpuno rekonstruišemo i to košta 22 miliona evra – naglasio je Mali i apelovao na sugrađane da plaćaju gradski prevoz.

Govoreći o domovima zdravlja, gradonačelnik je kazao da se deset godina unazad u njih nije ulagalo.

Pre desetak dana otvorena je zdravstvena stanica u naselju Stepa Stepanović, a uskoro otvaramo ambulantu u Jajincima, u Rakovici se gradi Dom zdravlja na koji se čeka 40 godina. Naredne godine pokrećemo radove na domovima zdravlja u Borči, Obrenovcu i na taj način pokazujemo da ne pravimo razliku između centra grada i periferije – rekao je Mali.

– Pre desetak dana otvorena je zdravstvena stanica u naselju Stepa Stepanović, a uskoro otvaramo ambulantu u Jajincima, u Rakovici se gradi dom zdravlja na koji se čeka 40 godina. Naredne godine pokrećemo radove na domovima zdravlja u Borči, Obrenovcu i na taj način pokazujemo da ne pravimo razliku između centra grada i periferije – rekao je Mali.