Nećete prepoznati ovaj deo grada! Evo kako će izgledati NOVI SAVSKI VENAC i čiji SPOMENIK će se nalaziti u centru (FOTO)

Savski trg
Beoinfo

Grandiozni spomenik Stefanu Nemanji biće podignut na novom Savskom trgu u Beogradu, ispred zgrade Železničke stanice, koja će postati muzej srpskog srednjeg veka.

 

Gradski menadžer Goran Vesić potvrđuje za Novosti da će do kraja sledeće godine biti završeno uređenje Savskog trga, kojim će dominirati Nemanjina bronzana statua.

– Plato će dobiti kružni oblik, a saobraćaj će se odvijati po njegovim obodima. Beograd će tako dobiti još jedan atraktivni trg sa spomenikom u središtu. Otkrivanje statue, planirano za početak 2019. godine, na najbolji način uveličaće obeležavanje 800 godina od sticanja autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve – istakao je Vesić.

Kako prenose Novosti, već 25. septembra pred odbornicima Skupštine grada naći će se odluka o promeni prvobitne lokacije za spomen-obeležje osnivaču srednjevekovne srpske države, a već sutradan biće raspisan međunarodni konkurs. Umesto prostora bombardovanog Generalštaba u Ulici kneza Miloša monument Stefana Nemanje zauzeće centralno mesto budućeg kompleksa kulture u savskom priobalju.

Središte ovog dela grada zauzeće novi trg na mestu današnjeg platoa i raskrsnice Nemanjine, Savske i Karađorđeve ulice. Radovi na preuređenju ovog atraktivnog dela grada biće završeni sledeće godine, a celina će biti zaokružena 2019. postavljanjem monumentalne statue rodonačelnika dinastije Nemanjića (najverovatnije na proleće)

Da utemeljivač srpske državnosti Stefan Nemanja, osim brojnih zadužbina, nikada nije dobio dostojan spomenik u Srbiji,  podseća generalni sekretar predsednika republike Nikola Selaković. Odavanju ove vrste počasti, kako navodi, dodeljen je epitet jednog od prioritetnih zadataka na polju nacionalne kulture.

– Na inicijativu tada premijera, a sada predsednika Srbije, Grad Beograd doneo je odluku o podizanju spomen-obeležja Stefanu Nemanji. Komisija zadužena za pripremu konkursa predložila je da se, umesto lokacije ispred zdanja Generalštaba, spomenik podigne na novom Savskom trgu. U iščekivanju odluke gradskih organa koja će definisati novu lokaciju, komisija je privela kraju izradu konkursne dokumentacije i priprema objavljivanje konkursa krajem ovog meseca – naveo je Selaković.

On ističe i da će pomenuta lokacija postati jedan od najatraktivnijih trgova u Beogradu koji zaslužuje monumentalni spomenik.

Vizura prostora, okolni objekti i blizina Beograda budućnosti poručivaće da naša sutrašnjica nema smisla ukoliko nije utemeljena na najvrednijim tradicijama prošlosti, kojih ne bi bilo bez Stefana Nemanje.

Autorima koji će se posvetiti osmišljavanju izgleda figure preporučeno je da Stefana Nemanju prikažu u stojećem stavu kao velikog župana Raške. Vladar će, najverovatnije, biti “odeven” u jednostavniji sakos (aristokratska odežda srednjeg veka), a na glavi će nositi velikožupanski venac. Autorima je sugerisano da ga prikažu kao čoveka zrelih godina, sa pripasanim ali neisukanim mačem i Hilandarskom poveljom u rukama.

Dobro je što će Beograd konačno dobiti spomenik velikom županu Stefanu Nemanji, smatra akademik Ljubomir Maksimović i podseća da je reč o prvorazrednoj ličnosti srpske istorije.

– On je utemeljivač srpske državnosti u pravom smislu reči. U njegovo vreme i zahvaljujući politici koju je vodio Srbija je prvi put kročila na međunarodnu scenu. Zbog nebrige i nepoštovanja njegove ličnosti ostao je bez dostojnog obeležja, iako su njegove zasluge tolike da je trebalo prvo njemu podići spomenik, pa tek onda svim ostalim ličnostima naše istorije – navodi Maksimović. 

Konkursna procedura predviđa i novčane nagrade za autore najuspešnijih rešenja za spomenik. Prva nagrada vredna je šest miliona dinara, a kreatori drugoplasiranih i trećeplasiranih radova dobiće tri miliona odnosno milion dinara. Vajarski predlog na osnovu kojeg će biti ovekovečen osnivač dinastije Nemanjića izabraće eminentni žiri u kome će se naći i najugledniji srpski slikari i vajari.