Nećete verovati GDE JE SRBIJA na listi NAUJTICAJNIJIH DRŽAVA u Evropi

Srbija
Commons Wikimedia

Nemačka je bez premca najuticajnija evropska država, dok Srbija zauzima 19. mesto, navodi evropsko izdanje sajta Politiko.

 

Politiko je listu najuticajnijih država načinio kombinujući uticaj lidera država i ambasadora u Evropskoj uniji, koji predstavljaju vezu između Brisela i prestonica, stabilnost vlada, jasnu strategiju i „sirovu snagu država“.

Za srpskog premijera Aleksandra Vučića, Politiko navodi da se dobro kotira kao čovek sa kojim Brisel može da rešava probleme, pa je Srbija rangirana bolje od brojnih članica EU, uključujući Hrvatsku, Sloveniju, Portugaliju, Bugarsku i Rumuniju.

Ključni faktor pri sastavljanju te rang-liste, navodi Politiko, jeste rastući uticaj lidera poslednjih godina, ali i značaj uloge ambasadora koji pripremaju susrete i „održavaju diplomatiju u životu“ između takvih susreta.

Među liderima, nemačka kancelarka Angela Merkel je bez premca. Velika Britanija je po uticaju druga država EU, smatra Politiko, Francuska je na trećem, a Italija na četvrtom mestu.

Od okolnih država, Mađarska je na šestom mestu, dok je premijer Viktor Orban opisan kao političar sa dugoročnom strategijom.

Hrvatska se nalazi na 30. mestu te liste, pri čemu će nastojanja Zagreba da blokira evropski put Srbije izazvati negativne posledice i gubitak uticaja, navodi Politiko.

Rumunija se nalazi na 27. mestu, Buraska mesto iza, dok se Grčka nalazi na 11. mestu.

Na listi su članice EU i države kandidati za članstvo. Od kandidata za članstvo, od 31. do 33. mesta nalaze se Crna Gora, Makedonija i Albanija. Bosna i Hercegovina nije ušla na tu listu.