NEDOUMICE OKO NASTAVE U NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI: Ministar odgovorio na SVA PITANJA u vezi sa 1. septembrom

Učitelji neće raditi dve smene, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević za TV Prvu.

Printscreen RTS

Na pitanje ako u odeljenju ima 26 učenika i podele se na dve grupe, kada dolaze na nastavu, i da li i jednoj i drugoj grupi nastavu drži isti učitelj, ministar Šarčević odgovara:

“Poslali smo uputsvo svim školama. Specifičan je odnos prema zaposlenima. Učitelj koji ima četiri časa po pola sata ima prostora da kad započne sa prvom grupom, nastavu nastavi i sa drugom”.

Prema njegovim rečima, to će biti isti učitelj.

“Ne radi dve smene, ima svoju radnu normu”, objašnjava.

I oni koji su proglašeni kao tehnološki viškovi biće aktivirani.

Kako kaže, uslovi nisu “normalni”. Produženi boravak će funkcionisati, a sve škole imaće isti broj grupa, i imaće svoj prostor i svoje nastavnike.

“To je funkcionisalo bez greške”, kaže.

Kaže, ipak, i da sve zavisi od epidemioloških uslova. I osnovci i srednjoškolci će imati mogućnost da se opredele za onlajn nastavu.

Kada su u pitanju maske, on je zamolio premijerku da se obezbede sredstva gde to bude bilo neophodno.

“Predlog je da roditelj obezbedi bar 3 maske”, kaže i dodaje da će u školama biti i rezervnih.

Kada su u pitnju vrtići, oni rade od maja, početne muke su bile kada je osoblje imalo koronavirus, ali su se svi držali pravila.

“Isto će tako biti i od jeseni”, dodaje.

Problem će biti sa gimnazijama, koje će morati da rade sistem nedelje za nedelju. Kod stručnih škola neće biti takvih problema, jer praktična nastava oslobađa prostor za toretsku nastavu. Kako navodi, medicinskim školama neće biti preporučena praktična nastava, što neće biti slučaj sa poljoprivrednim.loading...