NEGIRAO KRIVICU U ISTRAZI: Podignuta optužnica protiv direktora Gerontološkog centra u Nišu

Milan Stevanović se tereti za nepreduzimanje mera na sprečavanju epidemije u centru gde je od koronavirusa bilo zaraženo 139 štićenika i zaposlenih i gde je preminula 51 osoba.

printscreen/youtube.com/Niška Inicijativa

U niškom Višem javnom tužilaštvu, rekao je za Politiku Borislav Radonjić, potparol ove pravosudne ustanove, podignuta je optužnica protiv direktora Gerontološkog centra u Nišu Milana Stevanovića (47), koji je uhapšen sredinom aprila ove godine. Stevanovića optužnica tereti za krivično delo delo protiv zdravlja ljudi u vezi s krivičnim delom prenošenje zarazne bolesti. Kao rukovodilac i odgovorno lice centra optuženi nije preduzeo sve neophodne mere za sprečavanje širenje epidemije, odnosno zaraze koronavirusom, zbog čega je u ovoj ustanovi socijalne zaštite preminula 51 osoba. Za ovo krivično delo predviđena je kazna zatvorom od dve do 12 godina.

U istom tužilaštvu za naš list rečeno je da je od Višeg suda u Nišu zatraženo da se Stevanoviću produži pritvor u kojem je od hapšenja 13. aprila, kako ne bi došlo do uznemirenja javnosti.

Iako je na saslušanju u posle hapšenja Milan Stevanović u tužilaštvu i pred istražnim sudijom negirao krivicu, stanje u Gerontološkom centru je uslovilo i njegovo pritvaranje, a sada i podizanje optužnice za krivično delo protiv zdravlja ljudi.

Naime, u ovoj socijalnoj ustanovi u čijim kapacitetima prosečno boravi između 250 i 275 starih osoba, tokom epidemije, najviše u aprilu ove godine, bilo je zaraženo čak 135 korisnika usluga i četvoro zaposlenih. A preminula je 51.loading...