NELEGALNI UPAD KOD RAŠKE: Kosovska policija zaplenila kamion, a potom je reagovala Vojska Srbije

Kosovska policija je ušla najmanje 200 metara preko administrativne linije i umalo se sukobila sa našom vojskom.

Kosovska policija
Wikipedia

Kosovska policija ilegalno je ušla na teritoriju centralne Srbije prošlog četvrtka, čime je prekršila Sporazum o kretanju u zoni administrativne linije! Ovaj incident dogodio se na području opštine Raška, a tom prilikom kosovski policajci su zaplenili kamion subotičkih registarskih oznaka i odvezli ga na carinski terminal u Kosovskoj Mitrovici.

Prema saznanjima “Novosti” kosovski policajci povredili su administrativnu liniju i ušli u teritoriju centralne Srbije, najmanje dvesta metara. To je utvrdila i istraga Kfora, a za dlaku je izbegnut sukob sa patrolom naše vojske koja se nalazila u tom rejonu!

Vlasnik zaplenjenog vozila, S. D. iz Leposavića, posvedočio je za “Novosti” da su ga u sredu, sedam dana pošto mu je nestao kamion, pozvali u stanicu Regionalne granične policije u Kosovskoj Mitrovici gde mu je izdata potvrda “o privremeno oduzetim predmetima”. U njoj se navodi da je regionalni istražitelj granične policije za sever, u Mitrovici, Ćamil Bajramović privremeno konfiskovao kamion marke “mercedes” u kojem su se nalazili mlečni proizvodi. S. D. pritom nije dobio informaciju kada će mu vozilo biti vraćeno.

On je za “Novosti” ispričao da su prošlog četvrtka njegova dva kamiona bila parkirana u selu Mure, u opštini Raška. Kada je Kosovska policija došla do njih, on nije bio kod vozila, a kako je u jednom od kamiona ostavio ključ, taj je i odvezen.

On je, takođe, naknadno saznao da se Vojska Srbije u jednom trenutku te noći uputila prema patroli kosovske pogranične policije:

– Kada je vojska pošla prema njima, pozvali su svoju komandu da vide šta da rade. Pitali su ih gde se nalaze, a kada su odgovorili da su poviše piramida (betonske bove kojima je obeležena administrativna linija), rečeno im je da se odmah povuku da ih ne bi pohapsili – rekao je Bajramović.

S. D. kaže i da ima saznanja da je, po povlačenju Kosovske policije na teritoriju KiM, američki kontingent Kfora utvrdio koordinate po kojima je “granica kod piramida”, kao i da su oba kamiona bila u centralnoj Srbiji.

Portparol Kfora Vinčenco Graso, u izjavi za portal KoSSev naveo je, međutim, da je prema njihovim informacijama, jedan kamion bio na samoj administrativnoj pograničnoj liniji između barijera koje “odvajaju stranu Kosova od strane Srbije”. Sa patrolom Kfora kontaktirala je kosovska pogranična policija, ali nije bila uključena u događaj.

– Nemamo saznanja o drugom kamionu. Administrativna pogranična linija je na samom terenu šira, tako da iako je kamion bio na liniji, to znači da je bio na terenu koji povezuje obe strane – naveo je Graso.