NEMA GUŽVI NA GRANICAMA: Dve NAJVAŽNIJE stvari za ulazak u GRČKU

Inače na prelazu Evzoni nema gužve na rampi.

Pixabay

Od kako je Grčka u subotu otvorila turističku sezonu nijedan srpski turista nije vraćen s graničnih prelaza Evzoni i Promahonas. Barem za takav slučaj nije čuo niko iz turističkih agencija, ali ni turisti, ni patrola “Blica” koja je među prvima ušla u Grčku po otvaranju granica.

Turistima je već četiri dana dozvoljen ulazak u Grčku uz pasoš, PLF formular i sertifikat o vakcinaciji ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Od kad je otvorena grčka granica, srpski turisti su najviše u zemlju Helena išli preko Severne Makedonije i prelaza Evzoni, odnosno preko Bugarske i Promahonasa.

Imajte na umu da trenutno Evzoni radi svakog dana od 6 ujutru do 22 uveče, pa se dešavalo da su pojedini turisti prespavali ispred rampe čekajući da granični prelaz ponovo bude otvoren u zoru. Opet, na Evzoniju graničari do sada nisu radili brze testove, niti su raspolagali opremom za takvo testiranje.

S druge strane, granični prelaz Promahonas, između Bugarske i Grčke, radi non-stop, ali tamo graničari neizostavno rade brzi test na koronu barem jednom putniku u vozilu. Ipak, zasad nije poznat ijedan slučaj da je neki srpski turista vraćen s ovog prelaza. Štaviše, u subotu je kroz Promahonas prošao i dabl-deker sa tridesetak mahom starijih putnika – bez ikakvih problema.

Samo su nam očitali sertifikate o vakcinaciji, pošto smo svi imunizovani, i pregledali su nam pasoše. Nisu nam tražili ni PLF formular, jer idemo preko agencije. Takođe, nisu nam radili ni brzi test, niti merili temperaturu, iako je bilo priče da će to raditi – kaže Ružica Savić, Beograđanka koja među prvima letuje u Pefkohoriju.

Inače na prelazu Evzoni nema gužve na rampi.

Ne zaboravite da pre puta uradite ove dve stvari!

Kao što rekosmo, još nijedan srpski turista nije vraćen sa grčke granice, ali ipak se postarajte da pre puta uradite sledeće dve stvari, kako vi možda ne biste prvi baksuzni prvi.

1. Popunite PLF formular

Grčki graničari i dalje insistiraju na ovom formularu koji sadrži oko tridesetak stavki u kojima se, između ostalog, upisuje i gde će putnik odsesti, kojom vakcinom i kada je imunizovan i ostalo…

Formular se popunjava preko sajta najmanje 24 sata pre ulaska u Grčku, posle čega putnik dobija QR kod za prelazak granice. Iako je uz pasoš to prvi dokument koji grčki graničari traže na rampi nisu toliko rigorozni, pa puštaju i putnike koji su popunili PLF formular usput i nemaju potrebni QR kod. Bitno je da svi putnici imaju barem na telefonu dokaz da su popunili taj formular.

2. Ponesite sertifikat o vakcinaciji ili negativan PCR test

Svako ko želi da uđe u Grčku mora da ima sertifikat o vakcinaciji ili negativan PCR test, ne stariji od 72 sata. Negativni PCR test za sada je uslov za ulazak u Grčku za decu stariju od pet godina, s tim što bi to pravilo moglo da se relaksira do početka školske godine. Bilo kako bilo, ko nema sertifikat o vakcinaciji ili negativan PCR test ne može da se nada ulasku u Grčku.