NEMA IH NA SPISKU? Posle Surinama i ove dve afričke zemlje NISU PRIZNALE nezavisnost Kosova

Kosovo
Commons Wikipedia

Nezavisnost Kosova do danas je priznalo 114 država, a medju njima nisu Nigerija i Uganda, potvrdjeno je danas agenciji Beta u kosovskom Ministarstvu spoljnih poslova.

 

Izvor Bete u tom resoru naveo je i da Priština još nema zvanične informacije o eventualnom povlačenju priznanja Surinama i pored nastojanja ambasade Kosova u Vašingtonu i konzulata u Njujorku da stupe u kontakt sa zvaničnicima te zemlje.

On je ocenio i da su tvrdnje Beograda da je Surinam povukao odluku o priznanju “podmetanje” i kao argument u prilog tome naveo da je ta država priznala Kosovo pod imenom Republika Kosovo, dok u faksimilu koji je objavilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije stoji da povlači priznanje Kosova i Metohije.

Aktuelni ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je ranije, dok je bio prvi zamenik premijera Kosova zadužen i za lobiranje za priznanje, da su Nigerija i Uganda priznale nezavisnost Kosova, ali se kasnije ispostavilo da dve države to ipak nisu uradile.

Prva država koje je priznala nezavisnost Kosova bila je Kostarika, 17. februara 2008. godine, posle koje su sledile SAD, Francuska, Albanija i Turska.

Po navodima Ministarstva spoljnih poslova, poslednje tri države koje su priznale Kosovo su Surinam, Singapur i Bangladeš koji je to učinio 27. februara ove godine.

Izvor Bete u tom resoru je rekao da je ministar Pacoli najavio nova priznanja ne navodeći o kojim se državama radi.

Surinam je nezavisnost Kosova priznao 8. juna 2016. godine, a srpski ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je u utorak, 31. oktobra objavio da je vlada te države obavestila Srbiju da je povukla priznanje nezavisnosti Kosova i potom novinarima podelio notu kojom je Surinam obavestio Kosovo da povlači priznanje.