NEMA KRAJA: Da li ćemo svake godine morati da se VAKCINIŠEMO protiv korone?

Epidemiolog Branislav Tiodorović poručio je danas da će najverovatnije biti potrebno da se sledeće godine primi i treća doza vakcine protiv koronavirusa.

Pixabay.com

BIće potrebno da se primi ta, takozvanu, revakcinacija. Pored ove dve doze koje primamo moraćemo za 6 ili 8 meseci da primimo i tu revakcinaciju“, rekao je on uključivši se u “Jutro” na Prva TV.

Nije ovo prvi put da stručnjaci pominju da će nakon dve primljene doze, vakcinisani morati da prime i treću.

Naime, kako prenose mediji, lekari i zdravstveni radnici upozoravaju da je u Srbiji sve veći broj građana koji su se zarazili koronavirusom nakon vakcinacije, pa čak i nakon primanja druge doze.

Kompanije Sinofarm i Fajzer/Biontek, inače dve najzastupljenije vakcine protiv koronavirusa u Srbiji, a čije se vakcine protiv daju u dve doze, započele su istraživanje koje uključuje davanje i treće dozu.

Ono što je glavni razlog jeste sprečiti bilo kakvu mogućnost za zaražavanjem prvenstveno novim sojevima kovida 19.

Izvršni direktor kompanije Fajzer Albert Burla izjavio je za strane medije kako se nada da će još jedna, treća doza vakcine dodatno da ojača imunološki odgovor protiv korona virusa i da pomogne u borbi i sa njegovim novim varijantama.

Verujemo kako će treća doza da pomogne u efikasnosti sprečavanja zaražavanja od 10 do 20 odsto”, rekao je Burla.

U ovom istraživanju koje je Fajzer kompanija započela, učestvovaće dve starosne grupe. Jednu grupu će činiti oni od 18 do 55 godina, dok će u drugoj biti građani od 65 do 85 godina, isti oni ispitanici koji su učestvovali u prvom, početnom Fajzerovom kliničkom ispitivanju.

Predstavnici Fajzera smatraju da korona, poput bilo kog drugog gripa mutira, te će se u skladu sa tim i vakcine modifikovati i unapređivati, i da ćemo protiv korone morati da se vakcinišemo svake godine.

Svake godine morate da se vakcinišete protiv gripa, a tako će biti i s kovidom. Za godinu dana moraćete da odete da se vakcinišete protiv kovida kako bi se zaštitili na godinu dana“, rekao je Burla, prenosi Blic.