NEMA NOVCA ZA VANREDNE IZBORE: Republička izborna komisija usvojila finansijski plan!

Glasačka kutija
Printscreen/Youtube.com

Planom za 2018. godinu predviđena su sredstva neophodna za redovan rad komisije.

 

Takođe, predviđena su i sredstva za sprovođenje redovnih izbora za članove saveta nacionalnih manjina naredne godine, a u tom planu nema sredstava za eventualne vanredne parlamentarne izbore.

Do sada su se u slučaju vanrednih izbora sredstva za njihovo sprovođenje obezbeđivama iz budžetske rezerve. 

Prema finansijskom planu za redovan rad RIK u 2018. predviđeno je 29,2 miliona dinara, dok je za sprovođenje redovnih izbora za članove saveta nacionalnih manjina predviđeno 128,5 miliona dinara. 

Najviše sredstava je predviđeno za nagrade zaposlenima i ostale potrebne rashode, i to 23,2 miliona dinara kada je reč o troškovima redovnog rada, i 90 miliona kada je reč planu za sprovođenje izbora za nacinalne savete nacionalnih manjina. 

RIK je na sednici usvojio i Izveštaj o trošenju budžetskih sredstava u 2017. za redovan rad i izborne aktivnosti RIK od januara do septembra ove godine. 

Prema izveštaju, u tom periodu RIK je za redovan rad potrošila 17,5 miliona dinara od planiranih 26,1 milion dinara, odnosno 67,3 odsto ukupno planiranih sredstava za ovu godinu. 

Kada je reč o sprovođenju izbora za predsednika Srbije, do kraja godine će biti poznato koliko će neutrošenih sredstava biti vraćeno u budžet. 

Za sprovođenje predsedničkih izbora izdvojeno je 1,1 milijarda dinara, od čega je do septembra potrošeno 572,9 miliona dinara, odnosno 51,74 odsto, dok će se do kraja godine znati tačan iznos neutrošenih sredstava i to po zatvaranju namenskih računa. 

Za sprovođenje predsedničkih izbora bila je planirana 1,1 milijarda dinara i to za dva kruga izbora.