EKSPLOZIJA U TOPIONICI? Uprava RTB Bor demantovala vest o nesreći! (VIDEO)

RTB Bor
commons.wikimedia.org/panoramio/Grozni Laki

"Novosti" su tokom dana prenele informaciju da se u topionici Rudarsko-topioničarskog-basena "Bor" dogodila eksplozija, u kojoj, na svu sreću nije bilo povređenih. Iz RTB-a u demantovali da je došlo do bilo kakvog incidenta.

 

Snimak eksplozije su objavile “Novosti” , dostavio ga je neimenovani radnik RTB Bora.

Prema njegovim rečima, navodno je u jedan od metalurških agregata sipana sirovina sa većim sadržajem vlage od dozvoljenog, što je prouzrokovalo eksploziju.

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor negirao je danas navode koji su se pojavili u pojedinim medijima da se u borskoj Topionici desila eksplozija.

– Rukovodstvo Topionice i Rudarsko-topioničarskog basena Bor najoštrije demantuje priču koja je plasirana u medijima. Nikakve eksplozije u topionici u Boru nije bilo – navodi se u saopštenju RTB Bor.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski kazao je da se “moraju pokrenuti krivične postupke protiv onih koji su izazvali ovakvu situaciju u javnosti” i pozvao medije da pre objavljivanja informacija “provere sa rukovodstvom RTB-a saznanja do kojih su došli”.

– Ovo je topao proces, iskričenje iz konvertora se dešava svaki čas i normalna je pojava prilikom topljenja bakra. Ne smemo dozvoliti da se u medijima zloupotrebljava nešto što je potpuno uobičajna stvar – naveo je Spasovski.

Rukovodilac radne jedinice konvertori-rafinacija u borskoj Topionici Ivan Najdenov kazao je da “konvertor broj četiri radi uobičajeno, da nema nikakve materijalne štete, nema nikakvih problema, proces proizvodnje teče sasvim normalno i niko nije povredjen”.

Kako navodi RTB Bor, Najdenov je posetio topionicu i dodao da “apsolutno nikakvog zastoja u topionici nije bilo”.

– Evo nas na licu mesta, kod konvertora broj četiri koji, kao što vidite radi normalno. Ovde smo da demantujemo priču koja se danas pojavila u sredstvima informisanja, a to je najbolje uraditi sa lica mesta – naveo je Najdenov.

Pojedini mediji objavili su danas da se u borskoj Topionici dogodila eksplozija u kojoj nije bilo povredjenih, ali je materijalna šteta velika. Oni su uz tekst objavili i video materijal gde se vidi eksplozija.