NEMA VIŠE MUKE SA PAPIRIMA? Država će ubuduće PLAĆATI različite izvode i uverenja!

Posta
Dnevno.rs

Građani Srbije ubuduće više neće biti u obavezi da donose dokumenta iz službenih evidencija, kao što su uverenja i razni izvodi, već će tu obavezu imati organi i to po službenoj dužnosti, predviđa Zakon o opštem upravnom postupku (ZUP) koji je danas usvojila Skupština Srbije, prenosi "Blic", a pišu agencije.

 

Građani su oslobođeni plaćanja takse za te podatke, čime štede i vreme i novac, piše u obrazloženju tog akta.

 
Tako će, na primer, troškovi promene ličnih dokumenata po promeni prezimena nakon venčanja umesto dosadašnjih 10.665 dinara posle primene zakona iznositi 7.170 dinara, troškovi ostvarivanja prava na upis deteta u predškolsku ustanovu umesto dosadašnjih 2.509 dinara 854 dinara, a troškovi prijave ličnog imena deteta zbog upisa u matičnu knjigu rodjenih i prijavu previvališta umesto 3.402 dinara 584 dinara.

To će, prema očekivanjima predlagača Vlade Srbije, omogućiti da država i formalno postane servis građana i privrede.

RAD IZ VERONAUKE koji je ZGROZIO Bosance: Zadatak OSNOVCA izazvao OŠTRE POLEMIKE u regionu!

Puna primena ZUP planirana je od jula iduće godine, a primena pojedinih odredaba počeće za 90 dana od usvajanja u parlamentu.

Nema ni redova, čekanja, šaltera…

Primena zakona omogući će građanima da budu u kontaktu sa upravnom bez fizičkog prisustva, pa će tako, kada se ispune tehnički preduslovi, biti omogućeno podnošenje raznih zahteva bez čekanja u redovima, dobijanje informacije u vezi sa postupkom, pa i dostavljanje rešenja na adresu elektronske pošte.

Predlog zakona predviđa i da će građani u budućnosti moći da dobiju rešenja o utvrđivanju poreza na imovinu i u obliku elektronskog dokumenta, koji je elektronski potpisan u skladu sa zakonom i dostavljen na imejl adresu stranke, ukoliko joj to bude odgovaralo.

Takođe, građani će moći, predviđa ZUP, da prate tok postupka, čime će se postići veća transparntnost, a sa druge strane će biti smanjena mogućnost korupcije.

Zakonodavac, takođe, tvrdi da će građanin postati upućen i informisan u vezi sa svim detaljima postupka i da će pored njih, uštede biti ostvarene i u privredi, kako u novcu, tako i u vremenu, zbog olakšanih procedura, pošto će upravni postupci biti pojednostavljeni i u određenoj meri automatizovani.

APEL Beograđanima: Zbog vetra OLUJNE JAČINE obezbedite svoje terase

Kako je predlagač, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave naveo u obrazloženju, zakon menja odnos uprave prema građanima transformišući je u servis građana i privrede, ono što moderne evropske uprave već jesu.

Skupština Srbije usvojila je danas i Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, a Vršac, Kikinda i Pirot u buduće će imati status grada, predviđeno je izmenama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije koje su danas usvojene u Skupštini Srbije.