“Nema više produženja roka!” Evo šta je ministar Šarčević poručio studentima

Ministar prosvete Mladen Šarčević poručio je starim studentima da “nema šanse da dozvoli novo produženje roka”.

Mladen šarčević
Printscreen N1

On je najavio i da će od početka nove akademske godine morati da pređu na bolonjski sistem studiranja.

S druge strane, Odbor za obrazovanje Narodne skupštine neće održati sednicu posvećenu ovoj temi, ukoliko nadležno Ministrastvo, odnosno Vlada Srbije ne pokrene pitanje još jednog produžetka roka za studiranje prema starom programu, izjavio je predsednik Odbora Muamer Zukorlić za “Politiku”.

To znači da je gotovo sasvim izvesna odluka da će od 1. oktobra predbolonjci morati da pređu na bolonjski sistem studiranja i polože razliku ispita ili da se konačno pomire sa činjenicom da nikada neće doboti akademsko zvanje.

Njih 3.000 studenata koji su sredinom jula potisali peticiju tražeći produžetak roka studiranja na neodređeno vreme, ističu da se neće lako pomiriti sa ovom činjenicom.

Oni najavljuju da ukoliko im se ne produži rok studiranja po starom progaramu da će tužiti fakultete, jer smatraju da im Ustav Srbije garantuje pravo da “ studije završe po zakonu prema kojem su započeli jer se novi zakonski akt ne može sprovoditi retroaktivno”.

Ministra prosvete naglašava da više ne postoje ni “tehnički uslovi” da im se još jedanput produži rok.

Ne činim to sada zato što sam baksuz čovek, već jednostavno nema više uslova za studiranje po starim programima, jer nema više ni profesora koji će to gradivo da predaju i ispituju ih – zaključio je Šarčević za “Politiku”.