Naš zadatak nije da promovišemo bubice ili prisluškivače kao takve stvarčice koje olakšavaju da položite ispite tako što biste varali, jer hej, ajmo biti malo bolji i malo pošteniji. A, onda tu je i ona stara “teška vremena zahtevaju očajničke mere”. Mrtva trka. Pa neka bude nešto između, pamet u glavu!

Pamet u glavu, jer postoje i takozvani ometači signala! Dakle, nije uvek zagarantovana pobeda – izabrati bubice i gotovo, lagano položen ispit. Baš zbog užurbane digitalne navale, koja često nekako kasni u Srbiji, pa zato eksplodira kad god se nešto novo pojavi, malo po malo i eto došlo je do nas i ono što ometa signal takvih uređaja.

Bubice su već stara pojava, to smo koristili još u srednjoj školi, ali ometači signala su nova tehnologija, koja nastaje upravo zbog prenaglašene upotrebe nelegalnih gedžeta.

Naišli smo na moderne predavače i profesore i savremenu tehnologiju na fakultetima kojima je stalo da zaustave takve radnje. To više nisu ljudi kojima je jedini način da apeluju na studente da ne prepisiju i da budu mirni, jer upotrebom ometača signala mogu da onemogućie masovna prepisivanja i varanja na ispitima. To je naročito važno za slušaonice i amfitetatre sa većim brojem studenata.

Varanjem na ispitu rizikujete suspendovanje sa fakulteta barem 6 meseci, a ostalo zavisi od predmetnog profesora za čiji ste predmet rešili da se poslužite bubicama.

Šta su zapravo bubice, a šta ometači?

  • Bubice

Bubice i prisluškivači su zapravo mali mikrofoni koji se mogu nalaziti na gotovo svakom mestu, čak i onde gde vam nikada ne bi palo na pamet i gde ne biste nikada očekivali. Možete ih pronaći u olovkama, penkalima, sijalicama, tabakeri, kompjuterskom mišu i mnogim drugim stvarima koje svakodnevno koriste.

Paranoično, ali tako je, bubice mogu biti bukvalno svuda, zato i postoje od milimetarskih dimenzija pa sve do nekoliko centimetara. Pored veličine tu je razlika u kvalitetu među bubicama, što je veći domet bubica, to su one boljeg kvaliteta i to im je cena viša. Postoje brojni sajtovi koji uz veliku diskreciju nude mogućnost anonimnog poručivanja bubica, iako takva delatnost, tj. baratanje ovim malim mikrofonima  nije legalna.

  • Ometači signala

Za detektovanje svih opsega frekvencija koriste se ometači ili detektori signala koji su uglavnom manjih veličina u vidu džepnih aparata. Postoje ometači signala koji rade na struju, ali i oni sa integrisanom baterijom i sa zamenljivom baterijom. Većina ometača ima ulaz za slušalice kako bi se praćanje obavilo što uspešnije i diskretnije.

Većina njih takođe ima integrisanu bateriju i odgovarajući punjač, međutim punjenje baterije ne utiče na kvalitet i jačinu baterije, tako da ometači mogu funkcionisati i više godina. Mogu imati zvučnu, svetlosnu i vibracionu signalizaciju, pored toga omogućuju lociranje GPS trekera, digitalno merenje rastojanja i nalaženje pasivnih prisluškivača.loading...