NEMA VIŠE VARANJA NA ISPITU! Ometači signala staju na put ljubiteljima bubica i prisluškivača

“Dođoh, videh, pobedih”… a možda i ne? Verujemo da je svima dobro poznat taj osećaj nakon dobijenih pitanja na ispitu za koje blage veze nemate ili prilikom slušanja naslova tema na pismenom delu ispita za koje opet blage veze nemate. Nema ko da vam pomogne za prepisivanje. Pa kako se onda snalazite… bubice, to je to! Ili ipak ne?

Fakultet
Pixabay.com

Naš zadatak nije da promovišemo bubice ili prisluškivače kao takve stvarčice koje olakšavaju da položite ispite tako što biste varali, jer hej, ajmo biti malo bolji i malo pošteniji. A, onda tu je i ona stara “teška vremena zahtevaju očajničke mere”. Mrtva trka. Pa neka bude nešto između, pamet u glavu!

Pamet u glavu, jer postoje i takozvani ometači signala! Dakle, nije uvek zagarantovana pobeda – izabrati bubice i gotovo, lagano položen ispit. Baš zbog užurbane digitalne navale, koja često nekako kasni u Srbiji, pa zato eksplodira kad god se nešto novo pojavi, malo po malo i eto došlo je do nas i ono što ometa signal takvih uređaja.

Bubice su već stara pojava, to smo koristili još u srednjoj školi, ali ometači signala su nova tehnologija, koja nastaje upravo zbog prenaglašene upotrebe nelegalnih gedžeta.

Naišli smo na moderne predavače i profesore i savremenu tehnologiju na fakultetima kojima je stalo da zaustave takve radnje. To više nisu ljudi kojima je jedini način da apeluju na studente da ne prepisiju i da budu mirni, jer upotrebom ometača signala mogu da onemogućie masovna prepisivanja i varanja na ispitima. To je naročito važno za slušaonice i amfitetatre sa većim brojem studenata.

Varanjem na ispitu rizikujete suspendovanje sa fakulteta barem 6 meseci, a ostalo zavisi od predmetnog profesora za čiji ste predmet rešili da se poslužite bubicama.

Šta su zapravo bubice, a šta ometači?

  • Bubice

Bubice i prisluškivači su zapravo mali mikrofoni koji se mogu nalaziti na gotovo svakom mestu, čak i onde gde vam nikada ne bi palo na pamet i gde ne biste nikada očekivali. Možete ih pronaći u olovkama, penkalima, sijalicama, tabakeri, kompjuterskom mišu i mnogim drugim stvarima koje svakodnevno koriste.

Paranoično, ali tako je, bubice mogu biti bukvalno svuda, zato i postoje od milimetarskih dimenzija pa sve do nekoliko centimetara. Pored veličine tu je razlika u kvalitetu među bubicama, što je veći domet bubica, to su one boljeg kvaliteta i to im je cena viša. Postoje brojni sajtovi koji uz veliku diskreciju nude mogućnost anonimnog poručivanja bubica, iako takva delatnost, tj. baratanje ovim malim mikrofonima  nije legalna.

  • Ometači signala

Za detektovanje svih opsega frekvencija koriste se ometači ili detektori signala koji su uglavnom manjih veličina u vidu džepnih aparata. Postoje ometači signala koji rade na struju, ali i oni sa integrisanom baterijom i sa zamenljivom baterijom. Većina ometača ima ulaz za slušalice kako bi se praćanje obavilo što uspešnije i diskretnije.

Većina njih takođe ima integrisanu bateriju i odgovarajući punjač, međutim punjenje baterije ne utiče na kvalitet i jačinu baterije, tako da ometači mogu funkcionisati i više godina. Mogu imati zvučnu, svetlosnu i vibracionu signalizaciju, pored toga omogućuju lociranje GPS trekera, digitalno merenje rastojanja i nalaženje pasivnih prisluškivača.