NEMAČKA “GVOZDENA LEJDI”: Osim što je najmoćnija žena Evrope i doktor kvantne hemije, evo ko je zapravo ANGELA MERKEL (FOTO)

Jedan kuriozitet koji zapravo i nije nikakva pikanterija često se ističe kao dokaz skromnosti jedne od najmoćnijih žena na svetu; ključna liderka Evropske unije i nemačka kancelarka Angela Merkel sva svoja čuvena odela koja su temelj njenog neupadljivog, ali upečatljivog stila, već godinama šije kod iste krojačice.

printscreen/youtube.com/World Health Organization (WHO)

Nemačka “gvozdena lejdi” uglavnom se opisuje kao odlučna, zahtevna, nepopustljiva, čak hladna i rezervisana žena, i tu njenu strogost i rigidnost mnogi pripisuju odrastanju u nekadašnjoj komunističkoj Istočnoj Nemačkoj, ali i činjenici da je doktor nauka fizike, sa doktoratom iz kvantne hemije, što je pomalo neuobičajno za visokopozicionirane i istaknute političare.

Ipak, štićenica bivšeg nemačkog kancelara Helmuta Kola uprkos rano ostvarenim uspesima u politici isprva je izgledala kao sasvim nezanimljivo lice i u retrospektivi je jasno da su je i Nemci zapravo potcenili. Staloženost joj je na kraju donela i nezvaničnu titulu evropske “menadžerke krize”.

Ispostavilo se na kraju da se iza te uzdržane fasade ne kriju nikakvi skandali i masni detalji, već da najmoćnija žena u Evropi vodi sasvim normalan život.

Nije stvar ni samo u odelima koja su sve vreme privlačila pažnju, dotle da je skovana i misterija sakoa Angele Merkel čije je boje, kako se pričalo, birala prema raspoloženju i u zavisnosti od toga kuda ide i sa kim se sastaje.

Udovica Ričarda Holbruka Kejti Marton pisala je o večeri na kojoj se prvi put susrela sa Merkelovom 2001. godine, i toj večeri je prisustvovala i Suzan Zontag; upravo u znaku te živopisne i glasne žene je veče i proteklo, dok je Merkel bila sasvim neupadljiva, i kasnije se Marton pitala kako je ta neharizmatična žena postala jedan od najvažnijih lidera na svetu.

Angela Merkel je, sa druge strane, postala prva žena na mestu kancelara zemlje koja nikada nije imala ni kraljicu. A ipak, na vrhuncu moći, ona živi sasvim običan život. Na vratima njenog stana u Berlinu piše samo ime njenog supruga – PROF. DR. ZAUER – takođe hemičara koji se nimalo ne ističe u javnosti.

View this post on Instagram

A post shared by Baris Otluoglu (@numafiles)

Kako je Marton pisala u reportaži 2017. godine, za građane Berlina sasvim je uobičajeno da u restoranu sretnu kancelarku dok večera sa mužem, dok obavlja kupovinu u marketu ili dok neprimetno stiže u pozorište. Jedan kancelarkin bliski prijatelj ispričao je da Angela ne samo da u vikendici u blizini svog rodnog grada kuva jednostavna nemačka jela, već i sama posle ručka raskloni sto.

Omiljena kancelarkina hrana su zeleni kupus i svinjska kobasica, mettwurst.

Biznis insajder je pisao o malo poznatim detaljima iz kancelarkinog privatnog života, poput onoga da svaki dan počinje doručkom sa mužem, da zajedno često odlaze u šetnje i operu, ali i da je Zauer štedljiv, te da često putuje low cost letovima.

Merkel, takođe, strastveno prati fudbal, a njeni prijatelji otkrili su i da kancelarka ume dobro da imitira različite svetske lidere – Ala Gora, Sarkozija, Berluskonija i, naravno, Putina, njenog nemezisa.

Istina, jedino su tabloidi frustrirani izostankom nekih finansijskih ili ličnih skandala o kojima bi raspredali naširoko.