NEMAČKA ŠTAMPA O POSETI KOSOVU: “Vučić otkrio svetu TUŽNU ISTINU; Predsednik Srbije i dalje razmišlja NACIONALISTIČKI”

Posle najave brzog rešenja predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na Kosovu promenio ploču i uz malo pomirljivih reči, malo stare retorike i pohvala Miloševiću ostao je nacionalista koji ima za svakog po nešto, ocenjuje danas štampa na nemačkom jeziku.

BETA

Zidojče cajtung piše da su “besne tirade i zapaljene barikade dovoljan dokaz da je kosovski konflikt još daleko od rešenja” a “spskom predsedniku Aleksandru Vučiću pripadaju sumnjive zasluge što je tu tužnu istinu proteklog vikenda otkrio svetu”.

Vučić je kao lukavi strateg pobudio velika očekivanja prethodnih sedmica. Javno se debatovalo o planovima za razmenu teritorija izmedju Srba i kosovskih Albanaca. Ali onda je Vučić sam ispustio vazduh iz probnog balona koji je pustio nad Kosovom. U iščekivanom govoru u nedelju odaslao je novu poruku, onu da se sa kompromisom ne može računati ni na duži rok – dodaje minhenski list.

Vučić je diplomatskim slalomom pre svega naveo protagoniste EU da se ponašaju kao ovce po pitanju pomeranja granica. Dok je Nemačka zajedno sa još nekima sa pravom to odbijala kao opasan presedan, predstavnici briselske Komisije bili su zaraženi idejom. Kada se ta dva tabora svadjaju, Vučić ne mora da se plaši pritisaka. To je uspeh za njega, ali udarac naporima EU da posreduje – zaključuje se u komentaru, prenosi Dojče vele.

Regionalni list Zidvest prese (Ulm) navodi da je “nakratko izgledalo da se pomera utvrdjeni front izmedju Srbije i Kosova” kada su dvojica predsednika iznela ideje o razmeni teritorija.

Predlog ima svoje mane i ne odbijaju ga samo okoreli nacionalisti u Beogradu i Prištini. I Berlin je bio skeptičan jer bi razmena teritorija po etničkim linijama na multietničkom tkanju Balkana prizvala domino-efekat koji bi razbio države poput Bosne i Hercegovine i Makedonije – piše list.

No razvoj prethodnih dana, od odbijanja susreta u Briselu, pokazuje “da je sve teatar”.

Zapadni Balkan ostaje polje napetosti, sa malo nade u napredak. Brisel jeste cilj ovog regiona, ali medjusobno tamo ima malo poverenja i mnogo političke inscenacije umesto prave politike – zaključuje se u komentaru.

Bečki list Standard piše da je Vučićev govor u Mitrovici, sa sve pohvalama Miloševiću, bio “veoma udaljen od kritičkog pogleda na sopstvenu istoriju”.

Vučić je prizvao i stari narativ o zaveri inostranstva protiv ‘Srba’. (…) Vučić i dalje razmišlja nacionalistički. I danas govori o ‘Srbima’ i ‘Albancima’. Reč ‘gradjanin’ praktično ne uzima u usta. Očito sebe ne vidi kao predsednika svih – iako je Srbija multikulturna država sa mnogim manjinama – dodaje list.loading...