NEMAČKA ZATVARA GRANICE ZA SRBIJU? Ako planirate put u ili kroz ovu zemlju OVO morate znati

Od danas, Srbija je na nemačkoj listi visokorizičnih zemalja...

Granični prelaz Horgoš
Printscreen/Youtube

Počevši od 24.1.2021. godine, kako se navodi na sajtu Ambasade Nemačke u našoj zemlji, Srbija se smatra visokorizičnim područjem zaraze virusom kovid što ima za posledicu stupanje na snagu rigidnijh mera testiranja.

Nemačka Vlada danas je proglasila 25 zemalja kovid područjima s visokom incidencijom, među kojima je, osim Srbije, i Bosna i Hercegovina. Ovom odlukom državljanima Srbije i BiH nije dozvoljen ulazak u Nemačku bez negativnog PCR testa na koronavirus.

Nova pravila važe za sve osobe koje su starije od šest godina i koje su u poslednjih 10 dana boravile u Srbiji, navodi se na sajtu Ambasade.

Negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, priznaje se na engleskom, francuskom ili nemačkom jeziku. Svima koji ne budu imali negativan PCR test će biti zabranjen ulazak u ovu zemlju. Test se mora čuvati najmanje deset dana po dolasku u Nemačku.

Kako se navodi na sajtu Ambasade Nemačke, od mer obavljanja testa pre ulaska u Nemačku izuzeta su sledeća lica:

  • lica koja su bila samo na proputovanju kroz visokorizično područje, bez dužeg zadržavanja;
  • lica koja se u Saveznoj Republici Nemačkoj nalaze u  tranzitu i koja su proputovala kroz Nemačku najkraćom rutom
  • lica koja na osnovu poslovnih obaveza uđu u Saveznu Republiku Nemačku radi prekograničnog prevoza putnika ili robe u drumskom, železničkom, rečnom ili vazdušnom saobraćaju, (ukoliko u Nemačkoj borave manje od 72 sata i uz poštovanje mere socijalne distance i lične higijene)

Pored negativnog PCR testa, Nemačka nalaže i obavezni 10-dnevni karantin za putnike koji dolaze iz 25 zemalja koje su se našle na listi rizičnih područja, uključujući i Srbiju. Ovo se odnosi na sve putnike, bez obzira na njihovo državljanstvo, koji su deset dana pre ulaska u Nemačku boravili na područjima visoke incidencije.

Informacije o tome koje vrste PCR testova priznaje Nemačka dostupne su na službenoj stranici Instituta Robert Koh.

Vlasti u Nemačkoj zahtevaju i digitalnu registraciju prije ulaska u zemlju, a koja se može izvršiti na ovom linku.