NEMAČKI ‘ŠAMAR’! Kako je EVROPA i definitivno OKRENULA LEĐA Hrvatima i OSRAMOTILA ih?

Hrvatska
Beta

Najmlađa članica EU izgleda se još nije privikla na pravila koja važe u tom elitnom, evropskom klubu. Dokaz za to su kritike koje stižu na račun Hrvatske, kako iz evropskih medija, tako i iz usta sve većeg broja analitičara, političara, poslanika Evropskog parlamenta...

 

Prva i najsvežija “ćuška” dolazi zbog blokade Srbije i njenog otvaranja poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa Unijom. Upozorenje Hrvatskoj došlo je od Gintera Krihbauma, predsednika Odbora za EU u nemačkom Bundestagu, koji je optužio Zagreb da “zloupotrebljava Uniju zarad svoje netrpeljivosti i nerešenih pitanja sa Beogradom”.

 
Josip Juratović, Hrvat koji je član spoljnopolitičkog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) u nemačkom parlamentu, takođe je kritikovao hrvatsku vladu zbog blokiranja Srbije, podržavši Krihbauma.

Hrvatska je upravo po poglavljima 23 i 24 relativno nespremna prihvaćena u EU, s ciljem da bude primer i partner ostalim zemljama u pretpristupnim procesima regiona Zapadnog Balkana. Nažalost je hrvatska politika izneverila očekivanja EU i sebi stvara sve lošiji ugled kako na unutrašnjem tako i na spoljnopolitičkom planu – izjavio je Juratović nedavno za hrvatsku agenciju “Hina”.

Da Hrvatska i dalje odbija da nauči neke od važnih evropskih principa, i shvati da je sada deo unije u kojoj interes zajednice prevazilazi lične pretenzije i želju da “komšiji crkne krava”, pokazuje i izjava tamošnjeg predsednika Sabora Željka Rajnera koji uporno odbija da prihvati kritiku.

– Krihbaumova izjava oslikava njegov lični stav, a ne stav zvaničnika EU i Nemačke. Hrvatska ne odustaje od svojih stavova – izjavio je Rajner, koji je očigledno zaboravio koju funkciju Krihbaum obavlja, kao i da izjavu o Hrvatskoj nije dao u kafani, već za “Dojče vele”.

Rajner je veoma brzo “poklopljen” izveštajem Evropske komisije, koja je odbila hrvatske zahteve, o čemu je pisao i “Jutarnji list” pozivajući se na poverljive izvore iz Brisela.

– EK sa nestrpljenjem iščekuje naredne korake u procesu pristupanja Srbije EU i otvaranje poglavlja 23 i 24. Razgovori su u toku i Komisija je spremna da pređe na naredne korake čim bude postignuta saglasnost među državama članicama – rekla je portparolka EK Maja Kocijančić i time potpuno obesmislila stav Zagreba.

Druga, opasnija kritika

U jeku kritika zbog blokade Srbije, Hrvatskoj je udaren, čini se, mnogo bolniji šamar.

Deo nemačko-francuskog dokumentarnog filma “Desno, dva, tri – kuda će otputovati Evropa?” posvećen je bujanju ustaštva u Hrvatskoj.

Film dodatno naglašava problem idealizovanja najsramotnije stranice hrvatske istorije, jer je Hrvatska sada članica EU, a ne Pavelićeva mašinerija zla.

I činjenica je da hrvatska vladajuća vrhuška takvu atmosferu i podgreva. Ministri koji koketiraju sa ustaštvom, prave registre izdajnika i nose ustaške kape, osvedočeni propagandista ustaštva Marko Perković Tompson osnovcima i srednjoškolcima drži predavanja uz stihove svojih pesama koji govore o klanju Srba…sve to ukazuje da se ustaštvo polako prikrada, samo što se ovoga puta krije iza plavog paravana sa simbolom EU.

O tome pišu i nemački mediji, poput “Frankfurtera”, “Dojče velea”, čak je i “Jutarnji list” pisao da je reč o “nažalost, sasvim zasluženoj sramoti”.

Američki “Hafington post” Hrvatsku ocenjuje kao “oazu nacionalizma i desničarstva u Evropi”, i zemlju koja se zahvaljujući tim stavovima svrstala “rame uz rame sa Poljskom i Mađarskom”.

Opšta atmosfera relativizacije zločina u Jasenovcu, logora koji je čak i kod samih nacista izazivao zgražavanja zbog zverstava koja su se tamo dešavala, još je jedan od brojnih minusa na kontu Hrvatske. To pokazuje i ovogodišnji bojkot komemoracije žrtvama Jasenovca od strane jevrejske i srpske zajednice u toj zemlji.

Hrvatsko rukovodstvo trpi kritike i od političara, glumaca, režisera, istoričara… Bivši predsednik Ivo Josipović jedan je od prvih koji je ukazao da vlast u Zagrebu oživljava ustaštvo.

Josipović je istakao i da “blokada Srbije nije dobra, jer pokazuje sve slabosti Hrvatske”.

Iako se neke njegove izjave mogu ocenjivati i pod svetlom njegove sadašnje, opozicione uloge, ne može se osporiti njihova tačnost.