Nemačko društvo PUCA PO ŠAVOVIMA zbog ANTIRUSKIH sankcija: Zašto MERKELOVA odbija da ih ukine?

Pomračenje EU
Beta

Ako EU ukine sankcije Rusiji, doći će do raskola između SAD i Unije, a autoritet Zapada mogao bi da padne u svetu, smatraju neki diplomatski krugovi u Briselu i Berlinu.

 

Nemačko društvo “puca po šavovima” zbog antiruskih sankcija , navodi “Vol strit žurnal” i prenosi da kancelar Angela Merkel smatra da nije vreme za njihovo ukidanje, dok koalicioni partneri iz SDP-a žele normalizaciju odnosa sa Moskvom.

 
“Ukinuti sankcije Rusiji”

Vodeći nemački političari sve češće govore o neophodnosti da se evropske sankcije prema Rusiji polako ukidaju. Mnogi u Berlinu naglašavaju da je došlo vreme da se značajno poboljšaju, nekada odlični, odnosi sa Moskvom, navodi list.

Svi ti nesporazumi svedoče o početku raskola vladajuće koalicije koju čine konzervativci i Socijaldemokratska stranka Nemačke.

Politikolog i socijaldemokrata Rolf Micnih napominje da su se Italija, Grčka i Mađarska uvek kritički odnosile prema sankcijama i da se otvoreno zalažu za njihovo ukidanje u najskorije vreme.

Američki list citira nemačkog ministra spoljnih poslova Franka-Valtera Štajnmajera, koji ističe da je “neophodno nastaviti s pritiskom na Moskvu, ali da se sankcije protiv Rusije moraju primjenjivati ​​na racionalniji način”.

Raskol EU i SAD

– Sankcije same po sebi nisu cilj. Uzimajući u obzir da postoji progres u toj situaciji, važno je, po mogućnosti, njihovo postupno ukidanje – navodi on.

Ranije se ministar privrede i energetike Nemačke vicekancelar Zigmar Gabriel založio za ukidanje pojedinih sankcija.

Rukovodstvo EU se, istovremeno, pridržava stava da pre druge polovine ove godine ne treba govoriti o tom pitanju.

Predsednik Saveta Evrope Donald Tusk uverava da će u roku od dve do tri nedelje odluka o produžetku sankcija biti doneta.

Šef odbora za spoljne poslove Bundestaga Norbert Rotgen, koji se zalaže za sankcije, strahuje da će njihovim ukidanjem doći do raskola između EU i SAD i do rasta napetosti u odnosima između kritičara i pristalica Moskve u Evropi.