“NEMAM ŠTA DA KRIJEM”: Hašim Tači SPREMAN DA ODGOVORI na eventualni poziv Specijalnog suda za zločine OVK

Hašim Tači
Beta

Predsednik Kosova Hašim Tači spreman je da "u bilo koje vreme" odgovori na eventualni poziv specijalnog suda zaduženog za istragu zločina koje su počinili pripadnici bivše Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), iako to telo smatra "nepravednim".

 

Nemam šta da krijem – rekao je bivši politički lider OVK u intervjuu agenciji Frans pres povodom 17. februara, dana proglašenja nezavisnosti Kosova, pre deset godina.

Na pitanje da li će odgovoriti na eventualni zahtev sudskih istražitelja, Tači je odgovorio: “Bilo kad, pod bilo kojim okolnostima, u bilo kojem trenutku, svim sredstvima”.

Kosovo je oduvek bilo za primer kada je u pitanju saradnja sa pravosuđem, rekao je Tači.

Bivši lider OVK rekao da je “veoma ponosan na svoju ulogu u ratu koji je vodio OVK za oslobođenje i nezavisnost zemlje”.

Kosovski predsednik je izneo i uveravanje da nema informacija o mogućim optužbama.

Ovo je prvi put u istoriji da će jedan sud suditi pripadnicima jedne etničke grupe – rekao je Tači, koji u tome vidi “istorijsku nepravdu”.

Kako je istakao, “Kosovo nije napadalo nikoga, već se samo branilo od genocida Slobodana Miloševića”.

Podsetio je da je 2015. godine “lično podržao” uspostavljanje ovog suda koji je želeo Zapad, tradicionalni saveznik Kosova protiv Srbije koja, uz podršku Moskve, ne priznaje nezavisnost, navodi AFP.

Nisam promenio mišljenje – naveo je kosovski predsednik, ističući da je tu odluku doneo da bi sačuvao strateško partnerstvo sa SAD, Evropskom unijom i NATO.

Prema njegovim rečima, Kosovo će poštovati sve svoje međunarodne obaveze. Dodao je da “ni pod kojim izgovorom nećemo dozvoliti da bilo šta poremeti partnerstvo Kosova sa Zapadom”.

Tači je i juče na konferenciji za novinare u Prištini rekao da se neće ukinuti Specijalni sud za zločine OVK, da je to stav države Kosovo, ali i da je taj sud istorijska nepravda prema Kosovu.

Scijalni sud ima mandat da se bavi istragom i sudjenjem ratnih zločina pripadnika bivše OVK u periodu od 1998. i 2000. godine. Ta pravosudna institucija, sa sedištem u Hagu, baviće se ratnim zločinima iz izveštaja izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Kosovo je jednostrano proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine.loading...