NEMCI PRIPRETILI HRVATIMA: Blokirajte Srbiju i ostajete BEZ EVROPSKIH PARA

Hrvatska
Beta

Izgleda da je nemačka vlada odlučila da pošalje javnu poruku Hrvatskoj da odustane od blokade poglavlja 23 u pregovorima između Srbije i Evropske unije. Poruka je poslata u formi upozorenja da bi Zagreb, u slučaju blokade Beograda, mogao da ostane bez preko potrebnih sredstava iz evropskih fondova.

 

Hrvatskoj treba Evropska Unija, kao i partneri iz EU. Hrvatska ima ciljeve koje želi da ostvari. U suprotnom, Hrvatska će brzo uvideti da se ni njenim idejama i projektima neće izlaziti u susret. Jer, u Evropskoj uniji vredi pravilo da se uzima i daje. Daću samo jedan primer kod kojeg je Hrvatska popustila: pred samo pristupanje donesen je tzv. lex Perković, od kojeg je Zagreb ubrzo odustao – izjavio je u intervjuu za Dojče vele Ginter Krihbaum, predsednik Odbora za odnose s Evropskom unijom u Bundestagu i visoki zvaničnik CDU-a.

Krihbaumova izjava ne iznenađuje previše jer je nedavno takođe upozorio da proces evropskih integracija nije sredstvo za rešavanje bilateralnih sporova i da Nemačka podržava Evropsku komisiju u nameri da Srbija brzo otvori poglavlja 23 i 24, piše “Jutarnji list”.

– Nemam razumevanja za zahteve iz Hrvatske jer se radi o bilateralnim temama za koje očekujemo da se reše u za to predviđenim modulima i sudovima, zbog toga i imamo međunarodne sudove. Podsećam da je Hrvatska bila u sličnoj situaciji u odnosu na Sloveniju kada je sporan bio protok granice u Piranskom zalivu. I tada smo uticali na Sloveniju da odustane od svoje blokade – podsetio je nemački političar u intervjuu za “DW”.

Na direktno pitanje znači li to da već postoji pritisak na Zagreb kako bi odustao od blokade prema Srbiji, Krihbaum je najavio da tek slede diplomatske akcije jer “postoji odgovarajući format Saveta Evrope u kojem će ovo pitanje svakako biti tematizovano.

– Nadam se da će Hrvatska popustiti. Tamo bi trebalo da se sete kako se njima pomoglo kada su bili u sličnoj situaciji i da je Hrvatska obećala evropskim partnerima da neće stvarati takve blokade. A to je, vidimo, ipak napravila – rekao je političar.

Usput je dodao da Srbiji ostaje mnogo posla.

– Radi se o neefikasnosti pravosuđa i javne uprave, stvaranju pravne sigurnosti koja je važna za nemačke i druge strane investitore, baš kao i borbi protiv korupcije. Zato je važno da otvorimo ova poglavlja – zaključio je Kirhbaum.