NEMILOSRDNO VREME: Zavejana sela u Jablaničkom okrugu

Sneg
Pixabay.com

Najmanje stotinu sela na teritoriji šest opština Jablaničkog okruga odsečena su od sveta zbog visokih nanosa na putevima koji dostižu i do tri metra.

 

Najteža je situacija u Crnoj Travi, gde je temperatura danas iznosila minus 15 stepeni i duvao jak snežan vetar, zatim na teritoriji Medveđe i u opštini Leskovac, u nekoliko sela uz liniju sa Kosovom, gde su meštani ostali i bez struje.

– Nemoguće je mehanizacijom probiti smetove visoke tri metra. Uzaludan posao – komentariše predsednik opštine Crna Trava Slavoljub Blagojević.

Između te i opštine Vlasotince magistralni put je bio u prekidu od prošle noći pa jutros do 10 časova, kada su Crnotravci uspeli da ga osposobe za saobraćaj.

U Opštini Medveđa su zavejana sela pored administrativne linije s Kosovom, a ne može se prići ni pripadnicima policije i Vojske Srbije na nekoliko puktovima, takođe na tom potezu.

– Sva raspoloživa mehanizacija je na terenu. Stanovnici neprestano zovu, ali za sada nema problema u smislu da je neko životno ugrožen – objašnjava predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić.

Između leskovačkih prigradskih sela Bratmilovce i Manojlovce više od dva sata bila je blokirana kolona od tridesetak vozila, a odblokirana je uz pomoć saobraćajne policije, mehanizacije i vatrogasaca.

U Javnom preduzeću “Urbanizam i izgradnja” u Leskovcu kažu da je sedam sela na severu Leskovca odesečeno od sveta, ali su se “Blicu” javili stanovnici sela ove opštine uz granicu sa Kosovom, iz Oruglice, Ravnog Dela, Gaginca i Melova, koji kažu da je snežni pokrivač visok oko tri metra i da u tim selima više od 16 sati nema struje.