“Nemojte da se slavlje pretvori u tugu!” Doktor Kon zabrinut za situaciju u Srbiji – EVO ZAŠTO

Epidemiolog Predrag Kon apelovao je na ljude da, kada spremaju slavlja, ipak prate preporuke struke kako ne bi došlo do širenja koronavirusa.

printscreen/youtube.com/RTS

Treba se adaptirati da se mere poštuju i da se smanji mogućnost prenošenja virusa. Zato ja kažem, nemojte dozvoliti sebi da se jedna divan dan, slavlje, kasnije pretvori u tugu“, rekao je on za televiziju Prva.

Kon je rekao da ni njemu do kraja nije jasno zašto su slavlja ponekad značajnija od čuvanja zdravlja.

On je pojasnio da odluka o produžavanju rada kafića može da se promeni za sat.

Ali su problematične odluke o organizaciji sajmova i kongresa. Vi ne možete na dan-dva pred da kažete – e sad ne može, jer postoje pripreme“, rekao je Kon.

Kako je naveo, dolazi hladnije vreme i niko neće doći u kafiće pre 9 sati.

Mi imamo obavezu, što već radimo, da usavršimo taj nadzor do tog nivoa da se to odmah uoči, povećanje broja zaraženih, naročito u generacijama koje borave u kafićima“, rekao je on.

On je rekao da svuda oko nas “gori” i dolaze hladniji dani, ali ipak ima mnogo kršenja mera u Srbiji koje ostane zabeleženo.

To znam jer mi neprekidno šalju i pokazuju snimke. Imam dokaz da ima i kršenja. S druge strane situacija nam je relativno stabilna i prihvatljiva, možemo da kažemo da smo sa ovom situacijom zadovoljni“, ocenio je Kon.

U Beogradu u 21 osnovnoj školi virus, sedam srednjih škola pod nadzorom

Kon je kazao da u 21 osnovnoj školi u Beogradu u kojima ima virusa, u četiri je ponovljena pojava virusa, ali u drugim odeljenjima.

On je rekao da se prati sedam srednjih škola u Beogradu koje su trenutno pod nadzorom.

Imamo sedam srednjih škola koje sada u Beogradu pratimo, da li se sprovode mere. Ne sprovode se jednako u srednjim i osnovnim školama, to je jasno, postavlja se pitanje da li će u srednjim školama da proradi taj sistem“, kazao je Kon.

On je rekao da je bitno pratiti upravo taj uzrast, jer su oni “veliki prenosioci”, kao i “mladi na studijama, jer su grupisani i daleko je veća mogućnost prenosa”.

“Ja imam dojava da profesor uđe i kaže – ne trebaju vam maske, da li je to istina, ja to ne mogu da kontrolišem“, naveo je on.

Kon je kazao da su vakcine protiv gripa koje su stigle u Srbiju namenjene starijima od 3 godine i da je preporuka da se rizičan deo stanovništva vakciniše.

“Imamo situaciju da kovid isto obara limfocite i organizam koji je pretrpeo kovid je osetljiviji na grip i ostale infekcije, ali je jasno da je taj rizik i postoji ozbiljna preporuka SZO da se ne treba šaliti sa virusom“, naveo je Kon.