NEOČEKIVANI PREOKRET NA DODELI OSKARA: Najviše nagrada nije odneo Džoker, već OVAJ film, a evo ko su i ostali dobitnici

Južnokorejski film "Parasite" (Parasite) veliki je pobednik ovogodišnje, 92. dodele Oskara, pošto je dobio četiri nagrade američke Akademije filmskih umetnosti i nauke, Oskara za najbolji film, najbolju režiju, najbolji strani film i najbolji originalni scenario.

oskar
Beta

Hoakin Finiks i Rene Zelveger osvojili su Oskare za najboljeg glumca i glumicu. Finiks je dobio nagradu za glavnu ulogu u filmu “Joker” (Džoker), a Rene Zelvager za glavnu ulogu u filmu “Judy” (Judy).

Bret Pit je ove godine dobio svog prvog Oskara kao glumac, za najbolju mušku sporednu ulogu u ostvarenju “Once Upon a Time… in Hollywood” (Bilo jednom… u Holivudu) reditelja Kventina Tarantina. Pit je 2014. godine osvojio nagradu Oskar za najbolji film kao jedan od producenata filma Dvanaest godina ropstva.

Prvog Oskara je dobila i Lora Dern za najbolju žensku sporednu ulogu u ostvarenju “Marriage Story”.

Oskara za najbolju pesmu osvojili su Elton Džon i Berni Topin za pesmu “(I’m Gonna) Love Me Again” u filmu “Rocketman”.

Na ceremoniji je odato priznanje nedavno preminulom velikanu zlatnog doba Holivuda Kirku Daglasu, kao i preminuloj košarkaškoj zvezdi Kobiju Brajantu.

Ceremonija je i ove godine održana bez domaćina. Na bini su se smenjivali glumci koji su saopštavali imena dobitnika nagrada u odredjenim kategorijama.

Dodelom Oskara u 24 kategorije završena je sezona dodela filmskih nagrada u svetu.

Pre Oskara dodeljene su nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umetnost (BAFTA), kao i nagrade Američkog udruženja producenata (Producers Guild of America – PGA), Američkog udruženja reditelja (Directors Guild of America – DGA) i Zlatni globus.