NEOPROSTIV GREH: Vicepremijer slušao vođu Kima, a onda napravio grešku KOJA GA JE KOŠTALA ŽIVOTA

Kim Džong Un
Printscreen/Youtube

Severna Koreje je pogubila zamenika premijera zato što je pokazao nepoštovanje (zaspao) za vreme sastanka kojim je predsedavao Kim Džong Un, a još dva funkcionera su poslata na "prevaspitavanje", saopštili su danas zvaničnici te zemlje.

 

“Potpredsednik vlade zadužen za obrazovanje Kim Jong-džin je pogubljen”, rekao je portparol ujedinjenog ministarstva Jeong Jon-hi na redovnom brifingu.

“Kim je streljan kao ‘antistranački i antirevolucionarni agitator'”, rekao je neimenovani zvaničnik ministarstva.

“Kim Jong-džin je osuđen jer je zauzeo lošu pozu dok je sedeo ispred govornice na sednici severnokorejskog parlamenta, zbog čega je pokrenuta istraga u kojoj su otkrivena i druga krivična dela”, navodi se u saopštenju za novinare.

U saopštenju se navodi da je zamenik premijera “izazvao gnev predsednika Kima zato što je zadremao za vreme sastanka zbog čega je uhapšen na licu mesta i priveden na intezivno ispitivanje u Ministarstvo državne bezbednosti”, navodi se u saopštenju za javnost. Osim pogubljenja ministra, posle ovog sastanka još dva funcionera su poslata na “prevaspitavanje”.

Od preuzimanja vlasti nakon smrti svog oca 2011 godine, Un je pogubio ili smenio veliki broj visokih funkcionera sa ciljem, kako kažu analitičari, učvršćivanja sopstvene moći, prenosi AFP. Južnokorejska novinska agencija navodi da je za vreme Kimovog mandata pogubljeno više od 100 funkcionera.