NEPLAĆEN RAČUN JE DOVOLJAN ZA TUŽBU: Evo kada izvršitelji preuzimaju dug prema Infostanu

Kako se obračunava dug za komunalne usluge pre nego što stigne do izvršitelja? Iako javno-komunalna preduzeća imaju pravne službe, za izradu predloga za izvršenje mogu da angažuju advokata. I te troškove, takođe, plaća dužnik.

Infostan
Dnenvo.rs

Ukoliko niste platili i jedan račun za Infostan, možete da budete tuženi, prenosi “RTS”.

Ipak, Infostan vas neće tužiti odmah, već će opomena stići tri meseca od nastanka duga, a rok za izmirenje je 8 dana.

Ako dug do tada ne bude plaćen, pokreće se postupak prinudne naplate koji sprovode javni izvršitelji. U tom slučaju, plaćaju se dug, kamata i dodatni troškovi.

– Napominjem da u skladu sa zakonom nismo u obavezi da šaljemo opomene, međutim mi to činimo preventivno i dajemo dodatan rok da ne bi korisnici imali dodatne troškove postupka – istakla je Milica Paunović iz JKP “Infostan tehnologije”.

Iako javno-komunalna preduzeća imaju pravne službe, za izradu predloga za izvršenje mogu da angažuju advokata.

Te troškove, takođe, plaća dužnik. Dešava se i da plaćeni račun ne bude proknjižen.

Tada treba dostaviti dokaz o blagovremenom plaćanju – Infostanu ili izvršiteljima, u zavisnosti od toga kod koga je predmet.

– Često se desi da ste nešto platili da slučajno komunalno preduzeće to nije proknjižilo i vi ćete uz dostavljanje takvog dokaza biti oslobođeni i plaćanja osnovnog duga i kamate i svih ostalih troškova koji su nastali – navela je Snežana Petrović, javni izvršitelj.

Reprogram duga

Svetlana Borotić tužena je za dugove iz 2013. i 2014. U to vreme imala je dve porodične tragedije i kasnila je sa plaćanjem.

– Želela sam to da rešim. Otišla sam u JKP, moleći da mi se zbog životnih okolnosti napravi neko rešenje gde bih ja to mogla da rešim. Nažalost, rekli su mi da je na rate nemoguće to učiniti – ispričala je Borotićeva.

Plaćanje na rate u Infostanu nije moguće sve dok grad ne donese odluku o reprogamu. Ipak, postoji rešenje – otplata duga u delovima moguća je kod izvršitelja.

– U svakom trenutku građani i sa javnim izvršiteljem i sa JKP može da postigne sporazum o otplati duga na rate. Tu smo vrlo fleksibilni i mi i izvršni poverilac – rekla je Petrovićeva.

Iz Komore javnih izvršitelja apeluju na građane da primaju pošiljke koje stignu iz njihovih kancelarija, kako bi mogli da ostvare svoja prava.

Prema podacima Infostana, na svaka tri meseca tužbe dobije jedan do dva odsto građana. U junu su tužbe dobili oni koji nisu platili račune za januar, februar i mart ove godine.