“NEPRIHVATLJIVA PODELA KOSOVA”: Tači ne da ništa, a traži deo Srbije!

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da je neprihvatljiva razmena teritorija između Srbije i Kosova, ali da bi Preševska dolina trebalo da postane deo Kosova.

Hašim Tači
Beta

Tači je u intervjuu za Asošiejtid pres odbacio ideju podele Kosova po etničkim linijama ali da je otvoren za razmatranje “korekcije” granica u pregovorima pod pokroviteljstvom Evropske unije.

AP navodi da je srpska vlada kao moguće rešenje predložila razmenu teritorija prema etničkom sastavu – sever Kosova za Preševsku dolinu, ali da je Tači rekao da je takva podela “neprihvatljiva”.

On je rekao da bi Preševska dolina bez obzira trebalo da postane deo Kosova.

– Zahtev Srbije za podelom Kosova neće biti uspešan. To je neprihvatljivo – rekao je on.

Tači je rekao da neće biti “podele već korekcije granica”, s mogućim uključivanjem Preševske doline u Kosovo. On nije rekao da li bi ti bilo zamena za severni deo Kosovske Mitrovice.

Predsednik Kosova je rekao da je uveren da će pregovori sa Srbijom, koje vodi EU a SAD pažljivo prate, uskoro doneti bilateralno priznavanje.

– Ako se postignu korekcija granice Kosovo-Srbija i konačni sporazum o uzajamnom priznanju, ako je takav sporazum bilateralan i uravnotežen, što znači da obe strane dobijaju, onda niko ne bi trebalo da bude protiv toga – rekao je Tači.