NEPRIJATAN MIRIS GUŠI BEOGRAĐANE: Šta kažu nadležni o smradu koji se širi prestonicom?

Neprijatan miris koji podseća na fekalije već nekoliko dana oseća se u gotovo svakom delu Beograda.

Usce
Dnevno.rs

Kao i svake godine u ovo doba, sugrađani koji žive u Novom Beogradu, Mirijevu i Višnjičkoj banji imaju najviše pritužbi na smrad.

Nadležni iz Gradskog zavoda za javno zdravlje objašnjavaju da je ova pojava redovna u letnjim mesecima, zbog povlačenja vodostaja, ali da takav vazduh nije nimalo štetan po zdravlje sugrađana.

Prema rečima dr Andreja Šoštarića iz GZzJZ, prethodnih dana nije bilo povećavanja zagađujućih materija u vazduhu nad Beogradom, a smrad na koji se žale sugrađani karakterističan je za ovo doba godine.

– Uvek se u letnjim mesecima, julu a pogotovo avgustu javljaju neprijatni mirisi koji najverovatnije potiču od raspadanja organskih materija, koje su svuda oko nas – kaže dr Šoštarić.

Tokom leta, vodostaj reka opada, a s obzirom na to da Grad još uvek nema postrojenje za preradu otpadnih voda, sve te organske materije koje se izlivaju u reke ostaju u priobalju.

Tu su izložene suncu i visokom temperaturama, raspadaju se, što za posledicu ima emitovanje takvog mirisa. On jeste neprijatan, ali nije zagađujuć i ni na koji način ne može da ugrozi naše zdravlje, samo nam utiče na komfor, pišu “Novosti”.

On ističe da će se ova pojava trajno rešiti kada Grad izgradi fabrike za preradu otpadnih voda, čime će biti problem biti trajno rešen. Do tada, navodi Šoštarić, moramo da naučimo da živimo s tim jer se smrad širi svake godine u isto vreme.

– Mi iz Gradskog zavoda svakodnevno pratimo kvalitet vazduha na više od 30 mernih mesta širom prestonice. Pažljivo smo pratili rezultate u poslednja dva dana i videli smo da nije bilo porasta nijedne zagađujuće materije. Nema razloga za strah, to je miris koji ne traje dugo i moramo da se strpimo dok ne nestane – kaže Šoštarić.loading...