Neslavan rekord evropskog gradića: Iz njega MLADI MASOVNO ODLAZE U SIRIJU

Islamska država
Printscreen/Youtube

Dan nakon svog 18. rođendana jedan je mladić iz Antverpena otputovao u Siriju i priključio se tzv. Islamskoj državi. Njegova majka Fatima, koja ne zna da li je njen sin živi, počinje priču o radikalizaciji mladih muslimana iz Belgije.

 

– Svaki dan plačem. Moj je život postao horor film – kaže ova žena. Nekoliko dana nakon što joj je sin nestao dobila je pismo u kojem je objasnio namere.

– To je za mene bio kao sahrana. Znam da ga više nikad neću videti – kaže Fatima.

Bogataši sa ulice razbesneli sve: BESKUĆNICI SVAKOG DANA ZARADE OKO 600 EVRA

Neslavni rekord
Radikalizovani mladići koji odlaze u Siriju nisu konkretna opasnost na bojištu, nego i teško breme za svoje porodice koje ostavljaju u Evropi, kaže za Dojče vele socijalni radnik Moad el Buadati iz gradića Vilvurde pored Brisela.

Taj grad nosi neslavni rekord, ne samo za Belgiju, nego i za čitavu Evropu. Od tuda je 28 mladića otišlo da se bori u Siriju i Irak. 2014. gradske vlasti su pokrenule projekt koji za cilj ima da spreči mlade od radikalizacije. Program je prilično uspešan jer se od tada nijedan mladi musliman nije pridružio ISIS-u.

Grad pokušava mladim muslimanima dati perspektivu, a s njima se razgovara i oko verskih pitanja. Tumačenje Kurana više nije prepušteno selafijama.

Zašto su snimci CEĐENJA BUBULJICA mega POPULARNI? Psiholozi objasnili zašto ih MILIONI gledaju!

Napadači iz Pariza
U obližnjem gradu Mešelen borba protiv radikalizacije takođe je vrlo uspešna, ali nije svugde tako. Gotovo 500 mladih Belgijaca otišlo je u Siriju i Irak, a mnogi od njih se dodatno radikalizovani vraćaju kućama. Iz tog dela Belgije poteklli su napadači koji su ovde i planirali napad na Pariz.

Fatima čiji je sin otišao u Siriju aktivna je u grupama koje se bore protiv radikalizacije. Još je uvek ljuta na svog sina, koji sada, ako je živ, ima 20 godina.

– Rekao mi je na telefon odmah nakon dolaska da to čini zbog mene i kako ćemo se, ako pogine, sresti na nebu. Rekla sam mu: lično ću te odvesti u pakao. Jer u islamu moraš slušati roditelje. Činiš me jako žalosnom – kaže Fatima o svom sinu.

Osim mladih iz zapadnih država, ISIS u Siriji i Iraku masovno regrutuje još mlađe.