NESREĆA NA PRUZI KOD ZAJEČARA: Cisterna sa amonijakom ispala iz šina

Na pruzi Zaječar-Prahovo pristanište, kod sela Kobišnica, jutros posle 11 sati, ispala je cisterna sa amonijakom

Pruga
Sxc.hu/gul791

Kompoziciju od 12 vagona sa oko 600 tona amonijaka, nezvanično saznajemo, prevozilo je Akcionarsko društvo za železnički prevoz robe “Srbija kargo”. Sa šina je ispala osma cisterna, ali srećom, bez ikakvih posledica. Amonijak nije iscureo, a čitava kompozicija je obezbeđena. Očekuju se i nadležne ekipe da dođu i podignu cisternu, kako bi voz nastavio put, ali nema naznaka da li će sve biti završeno do utorka.

Saobraćaj je na ovoj deonici obustavljen do daljeg. Kako saznajemo amonijak je trebalo da bude dopremljen u prahovski “Eliksir”. 

Ne zna se zbog čega je cisterna ispala sa šina, ali imajući u vidu da u ovaj deo pruge godinama nije ulagano, pretpostavlja se da je u pitanju dotrajalost železničkih pragova, o čemu će, ipak, konačan sud da da “Infrastruktura Železnice Srbije” u čijoj je nadležnosti ova druga.

Inače i krajem 2018. na ovom delu pruge se prevrnula cisterna sa amonijakom, takođe, bez posledica, a prošlog januara su se na izlazu iz negotinske železničke stanice prevrnule dve cisterne sa 98. procentnom sumpornom kiselinom.