Još uvek niste izvadili NOVU ZDRAVSTVENU KNJIŽICU? Evo do kada će vam važiti stara

Zdravstvena knjižica
Printscreen/Youtube/Nenad Milojević

Od ukupno šest miliona 850 hiljada zdravstvenih osiguranika, njih šest miliona predalo je zahtev za zamenu papirnih knjižica novim karticama. Gužve su sada manje, pa građani koji to do sada nisu učinili, zahtev mogu podneti narednih dana. Stare knjižice važe sve dok su overene, a nakon toga se više neće izdavati, niti overavati.

 

U novoj godini nešto drugačija slika u filijalama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, od one koju smo zatekli pred praznike. Sada je većina građana u redu, kako bi podigli knjižice.

U poslednja tri meseca prošle godine u red su stali i oni koji su sačekali poslednji momenat. U tom periodu predato je više od tri miliona zahteva.

Imali smo na žalost najveći broj zahteva poslednja tri meseca i imali smo veće gužve. Ali su svi zaposleni angažovani na zameni knjižica.Tako da smo uspevali da obradimo sve zahteve u toku dana– kaže Tatjana Lazarević, direktorke filijale RFZO u Jagodini

Kad se sabere do sada je podneto oko šest miliona zahteva.

Izrađena su 3,5 miliona elektronskih kartica, a trenutno se u ZIN-u nalazi u izradi 2,5 miliona. Što se tiče tih 2,5 miliona koj se trenutno nalaze u ZIN-u, imamo obećanja do ZIN-a da će biti gotove do 31. marta– kaže Verica Lazić, v. d. direktora RFZO.

Najviše se odlazilo u filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, pa je tamo podneto i najviše zahteva.

Preko pošte je podneto oko 400 hiljada zahteva, preko E-uprave oko 200 hiljada, a svi ostali zahtevi su podneti preko šaltera RFZO-a. Svi osiguranici koji nisu podneli zahtev, njih 850, moći će preko E-uprave, pošta, kao i preko šaltera naših ispostava da podnesu zahtev– kaže Lazićeva.

Nove, čipovane, elektronske kartice besplatno će dobiti: socijalno ugrožene kategorije stanovništva, novorođenčad, deca sa posebnim potrebama i žrtve nasilja u porodici.