NEŠTO MANJE NOVOZARAŽENIH: Korona presek za OSMI JUL

Poslednjih dana u Srbiji je zabeležen porast broja novoobolelih, ali Kon ističe da situacija nije alarmantna, mada će se javiti problem ako se ne bude kontrolisalo ko dolazi na festivale i veća okupljanja.

Pixabay.com/Kolaž

Prema poslednjim podacima, koronavirus je u Srbiji potvrđen kod još 97 osoba, a testirano je 8.112 uzoraka. Od posledica zaraze preminula je još jedna osoba.

Epidemiolozi upozoravaju da na to što imamo ponovo trocifren broj zaraženih utiče nizak stepen vakcinacije od kovida.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji stabilna, ali je izrazila zabrinutost zbog malog broja mladih koji su vakcnisani.

U Srbiji je do sada vakcinisano 48,4 odsto ljudi.

Dato je 2.751.660 doza vakcina, od toga 136.711 su strani državljani.

Sa ovako niskim procentom imunizacije mladih i sa delta sojem koji će tek pokazati svoju jačinu za nekih mesec, dva ne možemo čekati mirno jeseni neminovan je četvrti talas koji će verovatno doći čak i pre jeseni, upozorava državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

U ovom trenutku nema potrebe da se uvode nove mere protiv epidemije koronavirusa, ali je potrebno striktno poštovati one koje su na snazi, izjavio je epidemiolog Predrag Kon.

Kon je za TV Prva istakao da svako okupljanje predstavlja rizik za nevakcinisane, odnosno da su oni 30 puta u većoj opasnosti da se zaraze na takvim skupovima nego oni koji su primili obe doze vakcine.