NEŠTO SE DEŠAVA: Svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju POVUČENI NA HITNE KONSULTACIJE u Beograd!

srpska ambasada u skoplju
dnevno.rs/kolaž

Svi zaposleni u Ambasadi Srbije u Skoplju povučeni su na hitne konsultacije u Beograd, potvrđeno je za RTS.

 

Ambasadorka Dušanka Divjak Tomić i osoblje, kako je rečeno, sinoć su stigli u Beograd. Detaljnije objašnjenje o čemu se radi daće tokom dana ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, navodi RTS.

U međuvremenu, makedonski mediji prenose da je Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije saopštilo da je dobilo notu od Ambasade Srbije u Skoplju kojom su obavešteni da je osoblje Ambasade pozvano na konsultacije u Beograd. 

MSP Makedonije je notu dobilo juče, prenose makedonski mediji. 

Ministarstvo spoljnih poslova nije upoznato sa razlozima ove odluke i stoga uspostavlja komunikaciju sa MSP Srbije. U skladu sa relevantnim odredbama Bečke konvencije o diplomatskim odnosima institucije Republike Makedonije preuzimaju mere za zaštitu bezbednosti i integriteta Ambasade Srbije u Skoplju, navodi se u saopštenju. 

Vest o povlačenju srpskih diplomata sinoć je javila makedonska Televizija Telma koja se pozvala na na izvore u Ministarstvu spoljnih poslova Makedonije. 

Prema informacijama Televizije Telma, srpska ambasada je, pozivajuči se na Ženevsku konvenciju, zamolila makedonske vlasti da pojaćaju bezbednost Ambasade Srbije u Skoplju. 

Reporter te televizije naveo je da su svi prozori na ambasadi zamračeni, da se ispred zgrade ne dešava ništa neobično i da nema pojačanog policijskog prisustva.