NESTOROVIĆ BEZ DLAKE NA JEZIKU: “Lažu o broju žrtava, sad je vreme da se svi inficiraju”

Dr Branimir Nestorović govorio je o svom optimizmu i rezultatima Srbije tokom pandemije.

Printscreen B92

Ja sam bio optimističan sa dosta razloga, većina ih se pojavila kao realni. Mislim da bismo imali mnogo bolji rezultat da nije bilo incidenta u Nišu. Od 200 umrlih petina je odatle. Mi Srbi imamo tu osobinu da popustimo u poslednjih pet minuta utakmice – rekao je Nestorović.

Pokazalo se da je to zatvaranje na početku bila odlična stvar, meni je mnogo smešno kad hvale Švedsku i njihov model. Čak njihov epidemilog kaže da su se iznenadili širenjem kod starih. Nema tu iznenađenja – rekao je on kritikujući broj umrlih i obolelih.

Rekao je da ne veruje u drugi talas jer virus pokazuje definitivnu tendenciju slabljenja. Da danas neko oboli od korona virusa kaže da bi imao minmalne simptome, ali i najavljuje da će polovina koja je sada na respiratoru umreti.

Sada kada je virus ovako slab, smešno zvuči, ali treba sve pustiti da se inficiraju. Sad je trenutak da svi koji se nisu inficirali inficiraju. Korona virusi su od decembra do aprila. Ako se bude desio drugi talas, ne verujem da će se desiti, ne razumem kako može da bude jači nego prvi. Sada ga znamo, znamo kako se leči… Prvi talas je bio takav kakav jeste jer nismo imali nikakvog iskustva – poručuje Nestorović.

Ubeđen sam potpuno da je virus bio kod nas i u januaru. Bila je Nova godina, praznici… Mi smo imali teške pneumonije – dodaje on.

Kod nas početak je bio kraj februara

Izgleda da su Italijani imali tešku sezonu gripa pa su imali koronu 1, da ga tako nazovem, pa onda i b koji je bio još virulentniji. Nijedna zemlja to ne saopštava, smrtnost je veća. Uglavnom umanjuju. Nisu umrli u bolnici, ne ulaze u statistiku – rekao je Nestorović, dajući kao primer SAD i Francusku.

Kod nas ne vidi razloga da bi se lažirali podaci

U Hrvatskoj recimo mnogo zavisi od turizma, tako i Grčka – dao je primer zašto bi neke zemlje lažirale i dodao – U SAD su optuživali da su povećavali brojeve, jer su privatne bolnice, pa su dodavali.