NESTVARAN PODUHVAT BRITANCA: Plivao ispod antarktičkog leda i poslao svetu snažnu poruku (FOTO)

Luis Pju je ambasador UN za životnu sredinu koji želi da demonstrira brze promene na ledu i u okeanima izazvane klimatskim promenama.

printscreen/youtube.com/NBC News

Plivanje Luisa Pjua u vodi čija je temperatura bila samo koji stepen iznad nule trajalo je desetak minuta. Imao je samo kupaće gaće, naočare i kapu. Kako je rekao, mogao je svuda da vidi vodu koja se topi.

Pju je plivao nakon izveštaja koji su ukazivali da je temeperatura okeana dostigla istorijski maksimum.

Hrabri plivač je na Fejsbuku napisao da je plivanje ispod antarktičkog leda bilo jedno od najlepših ali i najstrašnijih iskustava koje je doživeo.

– Sve nijanse plave i skoro potpuna tama. Na pola puta sam čuo pucanje iznad mene i mislio sam da mi je došao kraj. Srećom, to je bilo samo premeštanje leda – napisao je Pju.

Kako je rekao, plivao je da bi preneo poruku: „Prisustvovao sam brzom topljenju u ovom području. Nema sumnje, suočavamo se sa hitnom situacijom”.

Pozvao je svetske lidere da preduzmu korake jer, kako je naveo, vreme ističe.

Pju je ambasador Ujedinjenih nacija za životnu sredinu. Više od tri decenija pliva sa delfinima i pingvinima i meri temperaturu mora od Antarktika do Arktika.

– Moja je odgovornost da dignem glas za okean, za neverovatan život u okeanu, pingvine, delfine ali i za decu. Moja poruka je – ono što se dešava sa okeanima imaće uticaja na svaku osobu na planeti – rekao je Pju u intervjuu za RTS.

Istakao je da je tokom svog tridesetogodišnjeg plivačkog iskustva video da se okean menja i da su na to uticale klimatske promene, previše ribolova i zagađenje.

Poručio je da se vidi da je svake godine led sve tanji i da ga je sve manje. Takođe, temperatura vode je sve veća.