NESTVARAN PRIZOR NA ALPIMA: Sneg ružičaste boje zabrinuo naučnike (VIDEO)

Italijanski naučnici ispituju na Alpima pojavu glečerskog leda i snega roze boje, uzrokovane algama koje ubrzavaju efekte klimatskih promena.

Pixabay

Iako se još debatuje odakle alge potiču, Bijađo Dimauro iz italijanskog Nacionalnog istraživačkog saveta kaže da su roze-crvenkasti sneg i led viđeni na delovima glečera Prezena najverovatnije izazvani istom biljkom koja se može pronaći na Grendlandu.

– Alge nisu opasne, one su prirodni fenomen koji se javlja tokom prolećnih i letnjih perioda na planinama srednje visine, ali i na polovima – objašnjava Dimauro, koji je proučavao alge na drugom glečeru u Švajcarskoj.

Biljka, latinskog imena ancylonema nordenskioeldii, takođe je prisutna u takozvanoj tamnoj zoni Grenlanda, gde je zabeleženo topljene leda.

Uobičajeno, led reflektuje više od 80 odsto sunčeve radijacije nazad u atmosferu, ali sa pojavom algi i potamljivanjem led apsorbuje više toplote i brže se topi.

Što se više algi pojavljuje to se led brže topi, čime dobijaju vodu i kiseonik potreban za život. Njihovo širenje se može pratiti pojavom crvenkastih i roze nijansi na belom ledu na Paso Gaviji (2.618 metara visine).

– Sve što potamnjuje sneg uzrokuje njegovo topljenje jer urbzava apsorbciju radijacije. Pokušavamo da izračunamo efekat drugih uticaja, sem čovekovog, na ubrzano zagrevanje Zemlje – kaže Dimauro.