Nesvakidašnji incident na Kosovu: Vojni dron se srušio u dvorište kuće

Radi se o bespilotnoj letelici izraelske proizvodnje tipa "Elbit Skylark 1".

Foto: Pixabay.com

U južnom delu Kosovske Mitrovice, negde oko 15 časova, srušila se laka vojna bespilotna letelica.

Radi se o taktičkoj izviđačkoj bespilotnoj letelici izraelske proizvodnje tipa “Elbit Skylark 1”, a na osnovu podataka o zemljama korisnicima ovog aparata, možemo pretpostaviti da se radi o dronu hrvatskog kontigenta KFORA ili jedinica koje borave i sarađuju sa kosovskim oružanim snagama na KiM.

Dron veličine oko 2 metra, pao je u dvorište kuće u mitrovačkom naselju Bair. Izvori Klankosova.tv javljaju da je područje blokirano od strane policije sa Kosova i deminera. Stanar kuće, u čije dvorište je pao dron, je istakao da se letelica prvo srušila na balkon kuće, a potom na zemlju.

– Čula se buka. Dron je pao na balkon i sa balkona je pao ovde na zemlju. Na njemu su ispisana slova i brojevi, ali nije bilo zastave ili bilo čega drugog – rekao je on.

Iz KFOR su za Kosovo onlajn potvrdili da se radi o njenoj letelici navevši “da je dron usled kvara sleteo u jednu privatnu baštu u Mitrovici”. Kako navode iz KFOR “dron nije izazvao povrede ljudi niti materijalnu štetu, a ubrzo nakon sletanja izvukla ga je Kosovska policija”.

– Bespilotna letelica je sprovodila rutinsku posmatračku misiju kao podršku aktivnostima KFOR, u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, kojom je KFOR obavezan da obezbedi bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu – navodi se u saopštenju.

Na kraju se ističe da KFOR želi da se zahvali “lokalnom stanovništvu na razumevanju i saradnji i što je odmah kontaktirao vlasti na Kosovu, što je omogućilo brzo preuzimanje drona i ublažavanje svih neprijatnosti izazvanih incidentom”. KFOR je već započeo istragu radi utvrđivanja uzroka ovog incidenta.