NESVAKIDAŠNJI SLUČAJ U ITALIJI: Devojci ubrizgana BOČICA VAKCINE umesto jedne doze

Devojka je vakcinisana u regiji Toskana i nije odmah shvatila šta se dešava.

Pixabay.com

U Italiji je zabeležen nesvakidašnji slučaj tokom vakcinacije, kada je 23-godišnjoj devojci greškom ubrizgano šest doza Fajzerove vakcine.

Devojka je vakcinisana u regiji Toskana i nije odmah shvatila šta se dešava budući da nije imala ozbiljne nuspojave, ali je primetila uzbunu među osobljem nakon čega joj je objašnjeno u čemu je problem.

Bez obzira na to što je devojka prošla bez ozbiljnih nuspojava, od kojih je imala samo glavobolju, odlučeno je da se preventivno smesti u bolnicu u Toskani na 24 sata.

Tokom boravka u bolnici popila je paracetamol i pila dosta tečnosti.

Umesto da ubrizga samo jednu dozu, medicinski tehničar je greškom ubrizgao celu bočicu, što je ekvivalentno šest doza. Nakon što je shvatio šta je učinio pozlilo mu je.

Lokalni mediji pišu da su slične situacije zabilježene u Njemačkoj, SAD-u, Australiji i Izraelu, ali da nikada, kao sada u Italiji, nije data tolika količina.

Incident je prijavljen italijanskom regulatornom telu za lekove, a iz kompanije Pfizer su saopštili da su u fazi istraživanja, da bi utvrdili efekte eventualnog predoziranja, koristili samo četiri doze prilikom vakcinacije jedne osobe.

Vakcinaciju u Italiji provodi medicinsko osoblje, uključujući i osobe koje su završile medicinu, a još nisu zaspolene.